Бременност

Пренатест Смарт – най-достъпното финансово решение за пренатален скрининг

Неинвазивният метод дава висока точност на резултатите

16.01.2017г. / 15 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

От месец януари 2017 г. цената на „Пренатест 1“ при едноплодна бременност – изследва за наличие на синдром на Даун при плода вече е на значително по-достъпна цена – 799 лв., като високата точност на изследването и кратките срокове за получаване на резултатите ще се запазят.

След разработването на първия неинвазивен пренатален тест в Европа за установяване на генетични аномалии при плода, лаборатория Лайфкодекс, базирана в Констанц, Германия, прави следваща изключително иновативна стъпка в областта на неинвазивния пренатален скрининг, обявявайки успешната процедура по валидирането на нова технология за извършване на анализа, базирана на количествен PCR (qPCR) – Пренатест Смарт.

Новият метод дава категоричен резултат за наличие на синдром на Даун при плода и определя пола на бебето. Приложим е при едноплодна бременност и може да бъде направен от 9-ата гестационна седмица на бременността.

Новият Пренатест Смарт представлява най-достъпното финансово решение, като предоставя резултати в най-кратки срокове, гарантирайки същата висока точност, както прилаганият до момента метод. Тази нова концепция притежава потенциала да се превърне в решение за бременни жени от всички рискови групи и възрасти в глобален мащаб.

Ето какво споделя доц. д-р Катя Ковачева – Консултант по медицинска генетика към МУ Плевен, по отношение на клиничната полза на неинвазивните пренатални тестове и приложението им.

Какви са предимствата на неинвазивните пренатални тестове за пациента? Има ли конкретни показания за прилагането им?

Неинвазивните пренатални тестове могат да се прилагат, като първо ниво скрининг (рискова бременност, напреднала възраст, фамилност) или като второ ниво – след патологичен резултат от вече проведен ултразвуков или серумен скрининг. Тестът се препоръчва при жени с: Висок риск за хромозомни аномалии, Възраст над 35 години; Предишна бременност или дете с хромозомна аномалия; Фамилност за хромозомни аномалии; Патологични маркери за хромозомна аномалия от УЗ скрининг; Повишен риск за хромозомна аномалия от проведен дородов биохимичен скрининг I-ви /II- ри триместър; Бременности, които са високо рискови – например след асистирана репродукция, многоплодни бременности и др.

Независимо от посочените показания, неинвазивните пренатални тестове могат да се прилагат и при всички случаи на желание от страна на бременната жена, с оглед по-високата точност на теста (в сравнение с рутинния УЗ-ов и серумен скрининг), и най-вече като възможност за избягване на инвазивни рискови процедури (амниоцентеза). Сред безспорните предимства на теста са възможностите за прилагане при многоплодни бременности (при които биохимичния серумен скрининг е неприложим), в ранен срок на бременността (след 9 гестационна седмица), както и инвазивните процедури.

За да научите повече за Пренатест Смарт или за да поръчате изследването, посетете сайта или се свържете с екипа.

Коментирай
Здраве и красота