Бременност

За какво ползват плацентата след раждане

Някои хора решават да я запазят след раждането на детето си

05.07.2017г. / 14 52ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Плацентата е временен орган, който се формира през бременността, за да доставя на развиващото се бебе кислород и хранителни вещества. След бременността плацентата бива изхвърлена от тялото на майката по естествен път. Ако остане дори едно парченце от нея в тялото на майката, това може да доведе до фатален край поради инфекция от гниещия орган.

Някои родители избират да запазят плацентата след раждането. Тази тенденция възниква още през 70-те години на миналия век. Базирана е на противоречиви изследвания, сочещи, че плацентата има благотворен ефект върху майчиния организъм след раждането.

Някои смятат, че тя може да облекчи следродилната депресия, да стимулира производството на кърма, да заздрави връзката на майката с бебето.

Ето някои неща, които някои родители правят с плацентата:

Плацента превия – симптоми и рискове

Ядат я

Консумирането на плацентата е известно с термина плацентофагия. Родилките ядат плацентата си, защото вярват, че това помага за бързото възстановяване след раждането. Това е залегнало в редица култури. Дори съществуват рецепти, показващи как да приготвите плацентата досущ като стандартно ястие.

Плацентата съдържа желязо и витамини от група В, за които се смята, че възстановяват енергийните сили. Тя съдържа и естроген и прогестерон, което пък потиска следродилната депресия.

Доказателствата за тези твърдения обаче са противоречиви и спорни. Медицината все още е на мнение, че орган, който се изхвърля от организма след раждането, не може да има полезни свойства, още повече, че започва да гние след напускане организма на майката. Полезните свойства са предназначени за бебето, докато е в корема на майката.

За запазване на стволови клетки

Запазването на стволови клетки е важно с оглед на това, че при евентуално възникване на смъртоносно заболяване по-нататък в живота, детето ще има шанса да се излекува благодарение на собствената си ДНК и модерните технологии в медицината.

Стволови клетки могат да се взимат и съхраняват в специални банки както от плацентата, така и от други тъкани –млечни зъби, пъпна връв, периферна кръв, костен мозък.

Плакати с плацента

За да увековечат връзката между майка и дете, както и магията на създаването и появата на нов живот, някои родители запазват плацентата, за да я превърнат в чудесен плакат с отпечатък от истинската плацента.

Лотосово раждане

Лотосовото раждане е практика в някои култури по света. При него пъпната връв не се отрязва веднага след раждането, а се изчаква тя сама да се отдели от тялото на бебето в рамките на 3 до 10 дни.

Плацента акрета – колко е опасна?

През този период плацентата е неотделена от телцето на новороденото. Ето защо тя се съхранява в специална чанта в близост до него.

Смята се, че прерязването на пъпната връв е травмиращо за бебето. Оставянето на естественото отделяне на плацентата от бебето е вид гаранция то да получи всичко необходимо за организма си след самото раждане.

Капсулиране на плацентата

Мисълта за изяждане на плацентата ужасява някои хора. Ето защо е измислен друг начин плацентата да бъде приета от майката – под формата на екстракт. Плацентата се изсушава и поставя в прозрачни капсули, които се гълтат.

Ким Кардашян направи това със своята плацента след раждането на второто си дете с цел да предотврати следродилна депресия.

Заравяне и засаждане на дърво над плацентата

Някои хора са привърженици на косвеното увековечаване на живота чрез засаждане на дърво. Тъй като плацентата е богата на хранителни вещества и е органичен отпадък, заравянето ѝ в земята и засаждането на дърво върху нея в много култури означава, че така новороденото и неговата майка ще имат жив паметник на тяхната връзка – растящото дърво. Маорите в Нова Зеландия все още имат този ритуал.

Снимка: pixabay

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
Здраве и красота
Свободно време