Бременност

Каква е връзката между сливиците, апендикса и плодовитостта

И защо отстраняването им помага в зачеването

07.11.2017г. / 11 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изваждането на сливиците или оперативното отстраняване на възпаления апендикс са рутинни манипулации, които обаче всяват ужас не само у децата, но и у възрастните. 

Като деца някои от нас за завиждали на съучениците си, които са с извадени сливици, защото съвсем законно по препоръка на доктора са имали право да ядат колкото сладолед искат. 

Болки, които никога не трябва да игнорирате!

Ново изследване показва, че изваждането на сливиците и отстраняването на апендицита имат още една огромна полза за вас – ще ви е много по-лесно да забременеете

Някои предишни изследвания са намеквали, че апендектомията може да понижи женската плодовитост. Специалистите били обезпокоени, че същото може да се отнася и до тонзилектомията (оперативното отстраняване не сливиците). 

Няма поводи за безпокойство, защото с отстраняването на тези органи, когато те са хронично възпалени, намалява общото възпаление в организма, успокоява имунния отговор и увеличава шансовете за зачеване. 

Настоящото изследване е проведено в Университета в Дънди. То събира данните за 25-годишен период, публикувани в списание Fertility and Sterility. Данните обхващат повече от 500 хиляди жени. 

Резултатите сравняват историята на претърпените операции и връзката им с бременностите след това. 

Части на тялото, от които нямаме никаква нужда

Свързани статии

Оказва се, че жените, които са имали отстраняване на сливиците, са забременели в 53% от случаите. Процентът на забременелите жени с изваден апендикс е 54% . За сравнение, жените, които не са имали нито една операция, са забременели в 44% от случаите. 

Защо жените получават тласък в плодовитостта след отстраняване на някой от тези органи?

Учените нямат конкретен и ясен отговор. Една от теориите е, че премахването на сливиците и апендикса, склонни към сериозни възпалителни процеси органи, спомага за предпазване здравето на яйчниците. 

Въпреки тези констатации, лекарите строго подчертават, че тези органи не трябва да се отстраняват, ако това не се налага поради медицински причини. Това важи най-вече за жените с репродуктивни проблеми, които са готови на всичко, за да забременеят. 

Коментирай
Свободно време