Здраве и красота

Болки, които никога не трябва да игнорирате

Могат да бъдат животозастрашаващи

19.02.2016г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В забързаното ежедневие сме много склонни да игнорираме различни видове болки и неразположения, защото нямаме време да им обърнем внимание. Някои хора смятат, че болката ще отмине от само себе си и не трябва да ѝ обръщат внимание. Други пък се страхуват от лекари и лечение, трети просто неглижират здравето си.

Едно е сигурно – има болки по тялото, които в никакъв случай не трябва да игнорирате, защото те подсказват за сериозни заболявания и състояния! Кои са те?

Остра болка в дясната половина на корема

Ако почувствате остра болка в дясната област на корема това може да означава апендицит. Също така от дясната страна на коремната кухина се намират и черният дроб и жлъчката. При възпаление на някой от тези органи болката отново се позиционира в тази област.

При спазъм на дебелото черво отново боли силно вдясно.

Рязко настъпващо главоболие

Болките в главата за много хора са ежедневие, но това не означава, че са безобидни. Ако болката е остра и силна тя може да е симптом на инсулт, спукан кръвоносен съд в мозъка (аневризма) или мозъчен тумор. В такива случаи е необходимо незабавно повикване на бърза помощ.

Главоболието никога не трябва да се подценява, особено ако е придружено с виене на свят и общо неразположение.

Болка, започваща в долната част на гърба и простираща се към краката

Ако почувствате слабост в краката, невъзможност за нормалното им движение без болка, загуба на чувствителност на пикочния мехур, инконтиненция – това може да са признаци на настъпващ синдром на кауда еквина.

Това състояние се причинява от неправилна поза на тялото. Проявява се най-често при деца, но се среща и при възрастни.

Остра болка в гърдите

Внезапната силна болка в гърдите, която се движи към дясната ръка, рамото или челюстта може да подсказва за инфаркт. Незабавно трябва да получите медицинска помощ. Болката може да стигне чак до долните крайници.


Болки и мравучкане в краката и стъпалата

Изтръпването и болките в долната част на краката и ходилата може да е симптом на дълбока венозна тромбоза, особено ако са придружени със затопляне, зачервяване и подуване. Има вероятност в дълбочина да се намира кръвен съсирек (тромб), който запушва кръвотечението.

Свързани статии

Изтръпването, мравучкането и болките в стъпалата могат да подсказват също за така нареченото „диабетно стъпало“ или диабетна невропатия. Причинява се от високите количества глюкоза в кръвта, която унищожава нервните окончания и периферните кръвоносни съдове.

Ако не се вземат навременни мерки, диабетната невропатия може да предизвика непоносими болки, а в по-късен етап и ампутация на крайниците.

Снимки: iStock

Коментирай