Здраве и красота

Как да изчистите организма след прием на антибиотици?

Приемайте витамин С

05.11.2020г. / 12 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Опитваме се да избягаме от приема на антибиотици, но понякога това е невъзможно. Основната функция на тези медикаменти е да елиминират бактериите, които предизвикват определени заболявания на организма.

Въпреки че имат положителни страни, те носят и някои негативни последствия, които могат да доведат до отслабване на имунитета и унищожаване на „добрите“ бактерии в организма. Ето защо е важно да балансираме тялото си след лечение с антибиотици. Как да прочистите организма?

Приемайте антиоксиданти

Един от най-добрите начини да започнете процеса на прочистване на организма е да консумирате храна, която е богата на антиоксиданти, като плодове, зеленчуци, зелен чай. Благодарение на тях ще се премахнат остатъците от антибиотика в клетките и кръвта, като се подобри и имунитетът.

Витамин С

Витамин С също е мощен антиоксидант, който е добре да включите като хранителна добавка след антибиотично лечение. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 500 милиграма и няма нужда да го надвишавате, защото организмът ще елиминира излишъка.

Елиминирайте някои храни

След антибиотично лечение е важно как ще продължите да се храните, когато искате да балансирате организма. Има храни, които предизвикват възпаления, ето защо се опитайте да елиминирате и намалите драстично захарта и захарните изделия, преработени храни, нишестета, напитки и храни с изкуствени оцветители и подсладители, мазните храни. Голяма част от тези храни са една добра база за развитие на кандида.

Снимка: Istock

Консумирайте ферментирали храни

Ферментиралите храни са най-лесният начин за възстановяване на чревната флора. Те включват кисело зеле, туршии, маслини кимчи, кисело мляко и други.

Естественият процес на лактоферментация ни осигурява полезни чревни бактерии, които подобряват състоянието на червата след прием на антибиотици.

Желатин

Качественият желатин е много полезен за лигавицата на червата. Действа като помощник в храносмилането, тъй като може да успокои храносмилателния тракт. Един от най-добрите начини да си набавите желатин е като си приготвите домашен костен бульон. Повече за ползите от желатина може да прочетете тук.

Намалете стреса

Всяко едно антибиотично лечение е повод за емоционален стрес. Изпитваме притеснения за това, дали ще се възстановим напълно, бързо. След като сте приключили с лечението е време да нагласите мисленето си на друга вълна – позитивна.

Свързани статии

Вероятно не се замисляте, но червата са силно чувствителни към стреса. В тях се съдържа сложна система от нерви, които се влияят от сигналите на мозъка.

Стресът може да бъде причина за възникването на редица стомашни неразположения и промени, които включват промени в стомашните секрети, мукозна проницаемост и промени в бариерната функция на лигавицата на червата.

Някои изследвания показват, че стресът може да доведе до свръхрастеж на някои бактерии и намаляване на разнообразието на микробите в дебелото черво.

Коментирай