Семейство

Боли ли когато порастваш?

11.04.2012г. / 11 10ч.
Вергиния Генова
Боли ли когато порастваш?

Няма да става дума за обелени колена, счупени глави и разбити носове – болки, които по една или друга причина съпътстват порастването. Но има и така наречените „болки на растежа“, които спохождат децата. И те се свързват с бързото израстване на височина. Според специалистите около 20 % от децата преминават през тази фаза.

Тези болки се появяват най-често при бързото израстване на детето. При едни около 7-9 години, при други в тийнейджърска възраст.
Децата се оплакват от болки в колената или глезените. Болките се появяват внезапно, обикновено нощем и след това заглъхват.

Родителите търсят причина в начина на живот на детето; в спорта, с който то се занимава; в игрите. Търсят някаква травма или някакво заболяване, но за щастие в повечето случаи става дума само за така наречените „болки на растежа“.

В един период децата започват да растат много интензивно и костната система започва да се натоварва повече. Ако няма добре изградена мускулна маса, натоварването става още по-голямо. Затова и специалистите препоръчват горещо плуването като спорт, защото там натоварването е равномерно и тялото се развива хармонично.
Разбира се, ако болките са нетърпими или продължителни е добре да се консултирате с лекар специалист.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай