Семейство

Ученик в семейството

Какво трябва да подсигурите за неговото учение у дома

30.08.2005г. / 09 57ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

С наближаването на 15 септември приготовленията за новата учебна година стават все по – усилени. Ето някои съвети, които могат да бъдат полезни на родителите, които още не са усъвършенствали умението да пазаруват за своите малки ученици:

1. Едно от най – важните неща за детето е работният кът – бюро, шкафчета за учебници и тетрадки, компютър, лампа. Всичко трябва да бъде удобно и достъпно. Най – добре оставете децата сами да го подредят, тъй като в крайна сметка те ще го използват.

2. Следващата важна част са учебните пособия – по-малките ученици се нуждаят от повече неща – блокчета за рисуване, флумастери, моливи, водни боички, разноцветни химикалки, острилки и други. За тетрадки и учебници е по-добре да се изчака началото на учебната година, защото повечето учители имат изисквания, особено към учебниците. Купуването им предварително може да ви докара само излишни разходи. Бележникът (ученическата книжка) също се купува малко по – късно, тъй като отпечатаните предишни години не са валидни.

3. Ако детето ви за пръв път прекрачва училищния праг, е най-добре отсега да го приучите да подготвя уроците си ежедневно, а не да ги оставя за друг ден. Разбира се, това зависи от различни фактори – колко се изморява то, колко свободно време има, разполага ли с достатъчно часове за почивка и сън. В това отношение е хубаво да сте запознати с учебната му програма. Най-добре я напишете и я закачете някъде, където и ученикът и вие да можете да я виждате. Това ще ви помогне при правилното разпределяне на задачите за деня и седмицата.

4. Когато децата правят своите първи стъпки в учебните задачи, те често имат нужда от вашата помощ – опитайте се да ги насърчавате и да им помагате. Обикновено през първите няколко години можете да бъдете полезни на ученика. Често обаче, в годините на кандидатстване за елитни училища, се налага да се посещават частни уроци. Това е доста натоварващо не само за кандидатстващия, а и за семейния бюджет. За съжаление обаче само училищната подготовка в повечето случаи не е достатъчна за успешното преминаване на изпитите.

5. Разнообразяването на ежедневието на децата също е важен фактор за успехите в училище. В по-ранна възраст обикновено родителите избират "извънкласно" занимание за тях – спорт, уроци по музика или чужди езици. Понякога обаче тези дейности не са им по сърце и когато пораснат, искат да се откажат от тях. Оставете ги сами да открият това, което им е интересно и ги разтоварва! Дори това да са дълги разходки с приятели или някакво наглед глупаво или безполезно хоби – щом им харесва и не е опасно за околните, значи няма причина да не го практикуват!

По този начин с общи усилия ще направите ученето приятно и полезно за вашето дете.

Коментирай