Семейство

Никога не казвайте това на самотен родител!

 Има неща, които трябва внимателно да обмислите преди да ги кажете, за да не обидите приятелите си

16.01.2013г. / 17 27ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Днес, във времето в което живеем, голям процент от родителите отглеждат сами децата си. Причините за това могат да са от различно естество. Но е факт, че има все повече самотни родители, които се справят с отговорностите по отглеждането и възпитанието на своите деца. Когато се срещнете с такъв родител, има неща, които е хубаво да избягвате при разговорите и да не засягате определени болезнени теми, като например:

1. Уау, как се справяш сам/сама?

На никого не му е лесно в този бесен ритъм на ежедневието, но се справя. Трябва да се справя, защото има дете, което разчита на него. Така, както се справят женените двойки, така се налага да оцеляват и несемейните. Но задавайки такъв въпрос е възможно да обидите този родител, защото той може да допусне, че подценявате способностите му. Така може да изгубите контакта си с него.

2. Надявам се скоро да си намериш някого...

Защо изобщо го казахте? Не всеки мечтае да има партньор в живота си. Може би в момента не иска да бъде с никого, може този човек да не смята, че самотата е най-лошото нещо на света.

3. Изглеждаш доста уморена.

В общи линии това изречение не е хубаво да го казвате на никого, било то на самотен родител или на когото и да е.

4. Много се гордея с теб.

Ако не бихте го казали на всеки друг родител, това може да е унизително. Самотният родител не е музеен експонат или пък супергерой, а човек, който по стечение на обстоятелствата отглежда децата си сам. Не е срамно, не е велико, това е животът.

5. Кога мислиш да се омъжиш повторно?

Задавайки този въпрос, не става ясно дали сте загрижени за щастието на приятелката си или просто намеквате, че ако не е омъжена, не е достатъчно добър родител.

6. Имаш нужда от малко почивка.

Ако наистина кажете това, веднага след репликата допълнете с „Спокойно, аз ще гледам детето, а ти си почини“. Да, тогава няма проблем да кажете каквото и да било.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ggg ( преди 11 години )
nikoi ne go interesuva,poveceto biagat slucaino da n ete popitat kak si,imash li nugda ot pomosht
отговор Сигнализирай за неуместен коментар