Семейство

С кои думи не бива да се описваме?

Не защото са лоши, а защото бихме изглеждали смешно в очите на другите!

09.06.2014г. / 12 57ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обичате ли да получавате комплименти? Че кой не обича! Навярно на някои им е неудобно да чуват ласкателства за себе си, но все пак чувството, което остава след чутото със сигурност е приятно!

Ако някой каже за вас, че сте чаровни, ще бъдете изключително поласкани! Но ако го кажете сами за себе си? Вероятно ще ви помислят за неоправдано надути с онзи тип самочувствие, което оставя горчива нотка на ръжда, тоест с „паднало покритие“. Или пък покритие, което сами вие смятате, че имате!

И така, като стана дума за възхвали и комплименти, нека да си поговорим за това с колко приятни думи може да бъде описана една личност, но колко зле би прозвучало, ако ги използвате, за да опишете сами себе си!

Щедър

Помислете за това колко глупаво би било да правите дарения, щедро и безвъзмездно да раздавате на нуждаещите се, но гръмко да го оповестявате! Къде всъщност отива смисълът на чистосърдечното раздаване в името на другите, ако вие сами се хвалите с него?!

Скромен

Вероятно ви харесва да се мислите за скромни. Но ако непрекъснато го подчертавате пред другите, те със сигурност ще си помислят тъкмо обратното!

Дисциплиниран

Забележително, почти всеки би изтъкнал това качество за себе си. Особено ако трябва да се самоизтъкнете на интервю за нова работа.

Но защо този спортен термин се е превърнал в качество, с което много хора се описват? Предизвикателство е да се справим със забързания живот. Вероятно с това самоопределение си вдъхваме кураж и увереност в собствените си качества?

Страстен

Кой не би желал да е страстен? Колко хубаво е, четейки увлекателен роман или гледайки зашеметяваща любовна киноистория, да се асоциираме със страстния главен герой или героиня! Някак започваме сами да си вярваме и да повтаряме като мантра това привлекателно определение! А какво мислят околните?

Свързани статии

Остроумен

Ако гръмко се определяте като остроумни, най-логичната и нормална реакция на околните би била да ви изгледат странно и да ви се присмеят. Вместо да казвате колко сте остроумни, кажете нещо смешно или интригуващо, пък да видим какъв ще е отзивът!

Съпричастен

Емпатията е прекрасно качество, което малко хора чистосърдечно притежават. Би било страхотно ако го имате, но не би означавало нищо, ако не го демонстрирате. Съпричастието, дори и само с думи, е действие. То не е нещо, което просто да изтъкнете – то трябва да се покаже!

Безстрашен

Ако наистина е така, няма да се фукате с това си качество. Освен това, всеки изпитва някакъв страх в даден момент от живота. Куражът не означава да кажеш, че от нищо не те е страх – кураж означава да направиш каквото трябва въпреки страха!

Независим

Много модерна дума, наистина. Днес всички са независими – еманципираните жени, неопетнените политици, осведомените деца. Дори бездомните кучета са независими. Буквално. За съжаление.

Всички описват себе си като независими без да си правят сметка, че всички сме играчи в един голям глобален отбор, в който всичко е толкова силно навързано, че абсолютно нищо вече не е чак толкова независимо, освен ако не вирее някъде из планините.

А може би и там вече няма пълна свобода...

Коментирай