Семейство

Защо имаме лош дъх след пиене на кафе?

Какво го провокира?

29.10.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Случвало ли ви се е след чаша кафе да имате лош дъх? Това явление е много често срещано, дори и при хора, които по принцип нямат проблеми с миризмата на дъха.

Замисляли ли сте се защо? Ако смятате, че е заради вида на кафето – той няма нищо общо. Абсолютно всички сортове кафе съдържат кофеин, който всъщност е основният виновник за този противен феномен.

Кофеинът има свойството да дехидратира. Вероятно сте забелязали, че малко след като изпиете чаша кафе ви се ходи до тоалетната.

В големи количества кофеинът може да доведе до състояние, наречено ксеростомия или силна сухота в устата. Той възпрепятства работата на слюнчените жлези, което спомага за забавяне процесите на неутрализиране на бактериите чрез слюнката.

Състоянието не е никак безобидно, особено ако се повтаря прекалено често. А повечето от нас имат лошия навик да пият повече кафета на ден.

Ако няма достатъчно слюнка в устата, това способства за ускорения растеж на болестотворни бактерии в устата. Слюнката има много важни роли за здравето на организма, освен предпазването от бактерии. В нея има храносмилателни ензими, които разграждат определени вещества още в устната кухина.

Не само кофеинът е враг на устната кухина, добавките към кафето ви още повече утежняват положението. Сметаната за кафе, захарта, подсладителите – всички те са хранителна среда за бактериите.

Свързани статии

Гъбичките се хранят главно със захари – те ускоряват значително растежа им, което предполага бързо развитие на зъбни проблеми и заболявания на венците.

Какво можете да направите? Не се отказвайте от любимото си кафе! Никой няма това предвид. Много хора ще се изплашат, когато разберат какво причинява лошия дъх след вкусната любима чаша кафе.

Просто не пийте само кафе. Уверете се, че заедно с него сте предвидили достатъчно количество течност, с която да хидратирате устата си, за предпочитане чиста вода.

Друг вариант е да преминете към употреба на чай. След като сте изпили допустимата бройка кафета на ден, а именно не повече от 2, можете да си направите чай. Той е също така горещ и ароматен, но далеч по-малко киселинен и няма да доведе до лош дъх. Тъкмо обратното – той насърчава производството на слюнка и прочистването на бактериите в устата.

Коментирай