Семейство

Митове и легенди в кухнята

Не се доверявайте на тези неверни схващания!

30.10.2015г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Свикнали сме да чуваме какви ли не митове. Това важи и за готвенето. Когато тръгне една мълва, тя много лесно се препредава от уста на уста и започва да се установява като истина, на която всички вярват.

Ще ви представим някои от най-разпространените митове за готвенето и свързаните с готвенето погрешни схващания, на които да не се доверявате.

Подсолената вода ускорява варенето на пастата

Чували ли сте този мит? Истината е, че добавянето на сол изобщо не ускорява нищо, нито достигането на температурата на кипене. Но пък не е добре да я пропускате, защото сварената в сол паста винаги има по-приятен вкус.

Алкохолът се изпарява при готвене

Всъщност истината не е съвсем такава. Алкохолът прави така, че ястието да се сготви по-бързо, особено ако става дума за голямо количество месо. Изпарява се, но не напълно. Все пак и той е течност, не е толкова лесно да изчезне, изисква се време.

Ако се изгорите, веднага сложете лед

Това е може би най-погрешното нещо, което можете да направите, когато сте се изгорили. Ледът сам по себе си също може да предизвика увреждания на кожата, подобни на изгаряне, затова е по-добре да не го прилагате.

Вместо това потопете изгореното място под течаща студена вода. Тя има далеч по-терапевтичен в случая ефект.

Ястията трябва да са напълно охладени преди да бъдат прибрани в хладилника

От гледна точка предпазването на топлата храна от развитие на бактерии държането й извън хладилника е противопоказно. От друга страна обаче, когато поставяте горещо ястие в хладилника, той ще изразходва допълнителна мощност, за да успее да охлади отново вътрешността си заради топлите пари.

Трябва ви повече вода, за да сварите пастата

Това просто не е вярно. Достатъчно е да сипете толкова вода, колкото да покрие пастата. Останалото е мит.

Микровълновата унищожава хранителните вещества

Още един мит, който не е верен. Това, че храната става по-бързо и лесно в микровълновата не означава, че тя разваля нейните качества. Онова, което прави микровълновата е да затопля храната, предизвиквайки резониране на водните частици в нея. Затова и затоплянето става толкова бързо. Това не унищожава хранителните вещества.

Коментирай