Семейство

Най-добрите храни срещу стрес

Как да противодействаме натурално на стреса?

27.12.2015г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Живеем под непрекъснат стрес. Той влошава здравословното ни състояние и възпрепятства редица функции на тялото като по този начин трайно и методично нарушава важни процеси в организма, както и работата на важни органи.

Как можем да противодействаме на стреса? Чрез редовни физически упражнения, които намаляват нивата на хормоните на стреса, както и чрез добавяне на някои храни, доказано противодействащи на стреса и напрежението. Кои са те?

Соя

Организмът реагира на ниските нива на протеини в тялото като повишава нивата на хормоните на стреса. За да ги балансирате, трябва да похапвате редовно полезни протеини. Тях можете да откриете в соята. В нея се крият още полезните магнезий, витамини от група В, калций, които ще допринесат за общото подобряване на здравния ви статус.

Шоколад

Шоколадът е може би най-антистресовата храна измежду всички. Той е вкусен, сладък, изкушаващ, жадуван. Само мисълта да похапнем шоколад може да повиши значително хормоните на щастието.

В шоколада се съдържат важни флавоноиди, които допринасят за общото успокояване и подобряване на настроението.

Кафяв ориз

Надали бихте се сетили за кафяв ориз, когато ви се иска да си оправите настроението. Но той има абсолютните качества за целта.

Кафявият ориз може да подобри цялостно здравето. Той действа мощно срещу стреса, защото съдържа големи количества витамин В, както и важни сложни въглехидрати, важни за нормалното функциониране на клетките.

Най-хубавото на кафявия ориз е, че дава на тялото необходимите захари без да застрашава нивата на кръвната захар, защото е с нисък гликемичен индекс.

Сладки картофи

Сладките картофи са много полезни, когато става дума за контролиране на нивата на стрес в организма. Те утоляват жаждата за нещо сладко, когато сме под влиянието на стреса като едновременно с това доставят есенциални бета-каротини на организма, както и фибри, чрез които получаваме усещане за ситост.

Ядки и стафиди

Ядките и стафидите са чудесен заместител на сладкишите. Те дават удовлетворение, когато искаме да похапнем десерт, но и обогатяват организма с витамини от група В, витамин Е, омега-3 мастни киселини, манган, мед, триптофан – все изключително важни в борбата със стреса и негативните последици за тялото.

Аспержи

Аспержите вероятно са последното нещо, което ще ви се прияде не само когато сте под влиянието на стреса, но и по принцип. Е, трябва да се подчертае, че аспержите са много богати на фолиева киселина и фибри, които допринасят за премахването на стреса от клетките. Включвайте по-често аспержите в менюто си и не само ще намалите стреса, но и килограмите!

Коментирай