Семейство

Ето защо миете зъбите грешно!

И как е правилно да четкаме зъбите

18.04.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
снимка: istock

снимка: istock

Миенето на зъбите за повечето хора е ритуал, който извършват несъзнателно, не се замислят дали го правят правилно, просто четкат. Ето защо се появяват и кариесите. Недоброто почистване на зъбите крие рискове от задържане на плака и разваляне на зъбите.

Кои са най-честите грешки, които допускаме при миенето на зъбите?

Четкаме прекалено силно

Независимо колко силно натискате четката за зъби, това няма да ви помогне да почистите зъбите по-добре. Единственото, което ще стане е четката ви да се развали и влакната ѝ да се разчекнат. Това я прави още по-неефективна и изисква бързата ѝ смяна.

Не четкате достатъчно дълго

Неслучайно зъболекарите препоръчват зъбите да се четкат най-малко 3 минути. Времетраенето е необходимо, за да сте сигурни, че сте минали всяко ъгълче на устната кухина, венците и зъбите. Така ще ги предпазите от заболявания и кариеси.

Ъгълът, под който миете е неправилен

Четкането под прав ъгъл е подобно на свиренето на цигулка директно напречно на струните – неефективно. Когато четкате трябва да променяте ъгъла, под който го правите, за да достигнете по-голяма повърхност и най-важното – да я почистите по-добре.

За предпочитане е ъгълът да е 45 градуса спрямо зъбната повърхност.

Четката ви за зъби е прекалено твърда или много мека

Твърде грубото дращене по повърхността на зъбите разваля емайла. Ето защо не е добре да взимате четки с прекалено твърд косъм. Мекият косъм пък не почиства толкова добре и оставя цели участъци с плака.

Затова е добре да взимате четка със средно твърд косъм, който хем ще почисти, хем няма да нарани зъбната повърхност и венците.

Не сте сменяли четката от година

Четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца, дори по-често. Това ще ви предпази от зъбни заболявания, инфекции по венците и устната кухина.

Не изплаквате с вода за уста

Водата за уста е необходимост, която не трябва да се пропуска. Много хора не обръщат внимание на този важен завършек на устната хигиена и правят грешка, защото водата за уста има дезинфекциращ, стягащ и освежаващ ефект. Не я пропускайте!

Пропускате миенето на зъбите преди лягане

Това е грешка, която много хора допускат. Те смятат, че миенето на зъбите е по-важно сутрин, но това не е така. Миенето сутрин няма нищо общо с миенето вечер. Преди лягане миете зъбите, за да премахнете микробите, натрупани през деня. Сутрин правите същото, за да почистите микробите, задържани в устната кухина през нощта. Ето защо и двете почиствания на зъбите са еднакво важни.

снимки: iStock

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
ZABOBOL ( преди 8 години )
Chetkaite s pasta Keri-ukrepva kosama na chetkata...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време