Здраве и красота

Най-важните витамини и минерали при настинки и грип

Приемайте достатъчно цинк

04.01.2017г. / 15 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

С настъпването на есенно-зимния период, ставаме по-уязвими към вирусните инфекции. Настинките и грипът често нарушават нашата добра форма. В действителност, инфекциозните агенти действат през цялата година, но есен и зима боледуваме по-често, защото тогава имунната ни защита е отслабена.

Как можем да се противопоставим на инфекциите? Много е важно как се храним, дали спортуваме, дали имаме добра лична хигиена и разбира се дали приемаме витамини и минерали. Ето няколко от най-добрите, които ще ви помогнат по-бързо да се възстановите и да намалите риска от повторно боледуване.

Витамин С

Естествено, най-важният витамин, който ни помага в борбата с грипа и настинките е витамин С. Той е мощен антиоксидант, който изпълнява няколко функции в организма. Спомага за елиминирането на свободните радикали, стимулира производството на антитела, които са от съществено значение за противопоставянето на инфекциозните агенти.

Освен да ги приемате под формата на хранителни добавки, консумирайте повече домати, магданоз, мента, цитрусови плодове. Важно е да приемате витамин С не само в периодите на неразположение.

Витаминът губи своята полезност при нагряване. Ето защо, ако приемате цитрусови плодове например, яжте ги свежи или ги пийте под формата на пресни сокове. Добавени към топли напитки, няма да имат същото действие.

Цинк

За да бъде имунната ни система винаги в добра форма и да намалим честотата на грипа и настинките, е важно да приемаме и цинк. Той допринася за производството на антитела и повишава устойчивостта на добрите клетки в организма.

Редица проучвания показват, че грипните вируси, както и вторичните инфекции на дихателния тракт по-често се наблюдават при хора, които не приемат достатъчно цинк.

Други имуностимулиращи витамини и минерали, които е важно да приемаме, особено през зимните месеци са калций, желязо, магнезий, витамини B6 и Е.

Витамин В6 е от жизненоважно значение за подпомагане на биохимичните реакции в имунната система. Храни, богати на него са пилешкото месо, сьомгата, рибата тон, зелените зеленчуци, нахута и други.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага в борбата с инфекциите. Храни, богати на витамина са ядките, семената, спанакът и други.

Свързани статии

Друг важен витамин, който помага да повишим защитните сили на организма е витамин D. Недостигът му се свързва с повишен риск от автоимунни заболявания. От друга страна достатъчните нива на витамин D намаляват риска от инфекциозни заболявания чрез укрепване на организма. Той се превръща в ключов пептид и предизвиква силен антимикробен отговор.

За да бъдете винаги в добра форма може да приемате комбинация от витамини и минерали. Кои са специално за вашите нужди, може да попитате вашия личен лекар.

Снимка: istock

Коментирай