Интимно

Секс след инфаркт – какво трябва да знаем

Съществува ли заплаха от повторен инфаркт по време на секс

02.02.2017г. / 10 41ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Немалко обикновени хора и известни личности са получавали инфаркт по време на секс. Ето защо се шири митът, че сексът може да изиграе лоша шега на сърцето. Дали това е вярно, ще разберем по-нататък, но преди това нека разгледаме нещата, които трябва да спазвате, ако сте прекарали инфаркт, а ви предстоят още сексуални изживявания.

Не яжте непосредствено преди секс

Не бързайте да се смеете, защото това е от решаващо значение. Храносмилането, особено на обилна храна, изисква не само време, но и енергия и ресурс от организма. Този процес може да се затрудни особено след сърдечна операция, поставяне на стент или инфаркт. За да не претоварвате сърцето си, яжте лека храна в малки количества и не правете секс скоро след като сте се хранили.

Не смесвайте лекарствата

Често след прекаран инфаркт могат да се появят известни смущения в еректилната функция. Затова след консултация с лекар някои мъже започват да взимат стимулиращи ерекцията медикаменти. Те обаче не трябва да се взимат в комбинация с лекарствата ви за сърце, защото може да се получи опасна смес.

Бъдете наясно дали е време вече за секс

Не бързайте да се впускате в сексуални преживявания преди да сте се уверили, че е минало достатъчно време и че състоянието ви се е подобрило достатъчно. Говорете с лекаря си по този въпрос. Той най-компетентно ще даде оценка на състоянието ви.

Ако са ви поставили стент

Ако сте претърпели поставяне на стент, предпазните мерки, които трябва да вземете са сходни с тези при инфаркт. Най-добре е като за начало да изчакате няколко седмици преди да се натоварите с каквото и да било движение, в това число секс. Дори ходенето, изкачването на стълби и повдигането на тежести се отразява зле и предизвиква задъхване и гръдна болка, стягане и дискомфорт във врата.

Свързани статии

Сексът може да не е същият като преди

Трябва да се подготвите психически, че сексът може да не е същият като преди. Изследванията показват, че около 30% от мъжете, претърпели инфаркт до 55-годишна възраст, имат сексуални проблеми след това.

При 25% от тях се наблюдава еректилна дисфункция, пише rd.com, при 19% има липса на сексуално желание, а при 16% пък страх от лошо сексуално изпълнение.

Митът, че сексът причинява инфаркт

Хората, които нямат никакви сърдечносъдови проблеми и предпоставки за възникване на такива нямат абсолютно никакъв мотив да вярват на този мит. Дори прекаралите инфаркт, който не им е оставил сериозни и трайни увреждания на сърдечносъдовата система не би трябвало да се притесняват от получаване на втора атака по време на секс. Това в случай, че няма застрашаващи увреждания и че се спазват всички предписания за лечение и начин на живот след това.

Проучвания по темата показват, че сексуалната активност след инфаркт носи минимален риск от причиняване на рецидив. За да е напълно сигурно, че сте в състояние да изпълнявате сексуалната си функция, обсъдете щателно състоянието си с вашия лекар.

Снимка: iStock

Коментирай