Свободно време

Връзката между майки и дъщери – най-силна измежду всички!

Вече има и научно доказателство за тази връзка

02.04.2017г. / 13 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Някога чувствали ли сте се сякаш се превръщате в майка си?

Едно ново проучване показва, че сходствата между майки и дъщери са по-изразени от всяка друга родствена връзка, пише stylist.co.uk.

Проучването е публикувано в The Journal of Neuroscience и констатира, че не само личностни особености могат да се пренесат от майка на дъщеря, но и разстройства като депресия, тревожност и други подобни психически и физически състояния са най-често предавани от майки на дъщери.

Учените са установили това, изследвайки специални структури в мозъка, отговарящи за регулацията на емоциите.

Тези връзки са значително по-застъпени при майки и дъщери, отколкото при връзките майка-син, баща-дъщеря, баща-син, смятат изследователите.

Те са извършили изследвания с ядрено-магнитен резонанс на 35 членове на различни семейства. Изводите от проведените тестове сочат, че жените са значително по-склонни да разбират, усещат и съотнасят емоциите си към тези на своите майки, отколкото някой друг, както и обратното.

Свързани статии

„Уникалността на нашето проучване“, казва водещият на изследването Фумико Хоефт от Университета в Калифорния пред Scientific American, „е, че ние сме първите, които проучват цялото семейство и сканират двамата родители и потомството, за да видим как действат техните мозъци и по какъв начин си взаимодействат.“

Учените дори се шегуват, че инатът също се унаследява, но и способностите за организация, реакциите и нагласите. Такива констатации не са правени досега, доказващи въздействието на майчиния мозък върху този на дъщерите.

Следващият път, когато майка ви ви се обади и ви попита как сте, знайте, че тя е човекът, който наистина ще ви разбере най-добре!

Снимка: iStock

Коментирай