Семейство

Как да изградите позитивен дом за щастливи и успешни деца

5 ценни съвета

25.10.2017г. / 11 36ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Казват, че милосърдието започва от възпитанието у дома. Там децата се учат на първите добродетели, които ще ги изградят като стойностни и съпричастни човешки същества.

За да бъдат способни обаче родителите да помогнат в изграждането на ценностната система на децата си, първо трябва да се погрижат атмосферата вкъщи да е позитивна. Само така ще стимулират децата си да бъдат успешни и щастливи личности.

Ще ви дадем няколко съвета, които според психолозите, помагат в изграждането на щастлив дом.

  • В дома ви трябва често да се чуват похвали. Не безразборно, разбира се, за щяло и нещяло, но похвалата, когато детето се е справило добре с дадена задача, не бива да се пропуска никога. Поощрявайте децата, окуражавайте ги достатъчно често, така че да не губят желание и мотивация, а да продължават със своите любими занимания.

3 стъпки за повишаване креативността на децата

  • Показвайте им любов и нежност. Няма по-мотивиращо нещо за децата от любовта на родителите им, нежността и прегръдката на мама и татко. Не се свенете да прегръщате децата си и да ги обгрижвате. Тази обич и нежност ще ги превърне в добри и човечни хора.

Лесно е да си мързелива майка със самостоятелно дете

  • Забранете негативизма. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, така е. Но е и реалистично, стига да имате желание и силна мотивация. На всички ни се случва да имаме лоши дни, да потъваме в униние, да изпитваме отчаяние, но е важно тези моменти да са редки или невидими за децата. Изключете грозните думи у дома. Разбира се, децата ще ги чуят, било в училище, на улицата, от някое приятелче. Но ако вие успеете да изградите безопасна атмосфера вкъщи, където грозните думи са табу, това може да е само от полза на детето за неговото развитие като добър и милосърден човек.
  • Бъдете добър пример за децата. Това, което говорите на децата си не бива да са само празни думи за пред тях. Високопарни слова, които обаче вие самите не следвате. Действията и думите ви трябва да са в синхрон. Само така ще бъдете истински пример за децата си и не забравяйте, че те са вашето огледало.

  • Създайте свои ритуали у дома. В ежедневието, затрупани от задачи и задължения, често пропускаме възможностите да прекарваме време с децата си. И макар да е трудно, опитайте се да намерите вашите час-два, в които правите нещо заедно. Някакво ваше семейно занимание или приятно хоби. Или дори домакински задължения, в които обаче се включва цялото семейство и ги превръща в забавна игра. Целта е да сте заедно и да прекарвате наистина качествено времето си, колкото и ограничено да е то. Бъдете на принципа „Колкото по-кратко, толкова по-сладко!“

Защо ролята на бащата е толкова важна за развитието на детето

Коментирай