Семейство

80 организации искат затваряне на домовете за деца

27.02.2008г. / 10 35ч.
Аз жената
80 организации искат затваряне на домовете за деца

Около 16 000 български деца живеят в интернати т. е. домове за сираци, деца с увреждания, деца с противообществени прояви и т. н. “Някои деца стават заложници на училищата – има случаи, когато те живеят в регионален център, а ги водят на училище в някое село, само за да не го затворят”, подчертава Нели Петрова, председател на управителния съвет на Института по социални дейности и практики.

“За съжаление броят на изоставените деца у нас на 100 000 души е сравним с този в Молдова, Беларус, Украйна и Русия”, заявява още Петрова и допълва, че всяка година около 1000 бебета от родилния дом отиват направо по домовете.

Според Събина Събева, директор на Международна социална служба, парите, които сега се дават “за бетониране на социалните институции”, където не се осъществява никаква реформа, а само се правят най-належащите ремонти, могат да бъдат пренасочени към създаването на комплексни, превантивни услуги в общините.

За да стане това възможно, трябва всяка община да оцени необходимостта от предоставянето на подобни услуги, които да са достъпни за всяко семейство. Целта е да се намали броят на изоставените деца.

Според Събева превантивната работа трябва да започва при всяко съмнение, че новороденото ще има някакъв проблем. Броят на изоставените новородени в София при предоставяне на такава услуга е намалял със 70 %.

Друга подобна услуга е подкрепата за самотните майки и за родителите на деца с психични и физически увреждания.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения Соня Владимирова заявява, че държавата трябва да “поеме своята отговорност и да бъде създаден национален план, който координира всички дейности по намаляване на броя на изоставените деца.”

Владимирова казва, че до 10 години е възможно закриването на домовете, ако сега започне създаването на малки алтернативни жилища за по 5-8 деца, където те да се чувстват като у дома си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Krasimira ( преди 11 години )
Нали знаете колко е трудно да се осинови дете в България, особено бебе, че под тезгяха искат по 5 000 лева и пак става много трудно. Процедурата е тежка, но с цел вегетиране на домовете т.е. така ще има винаги деца и няма да има нужда да ги затварят, за да не се закриват работни места, а пък и да не секва кранчето от разрлични фондации за дрехи и други.Необходими са спешни промени в законодателството, а именно майка която не си е потърсила бебето 6 месеца детето без овъртане да се дава за осиновяване. Колко семейства чакат за осиновяване.......?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
социално отговорен р ( преди 11 години )
Действително общественият подход на тези 80 организации е като на щрауса в пустинята. Те смятат, че като си скрият главата в пясъка са се скрили целите и никой не ги вижда. Така е и с домовете за изоставените деца. Домовете ги има, защото има изоставени и болни деца и с увреждания и то много у нас. Атаката на социалните домове за деца означава тези злощастни създания да бъдат лишени и от възможността да бъдат някъде приютени и да се грижат за тях, защото те семейство нямат или пък ако имат, то не полага грижи за тях. Дали децата ще са в някакви преустроенни къщи (например като "кучкарника" в Слатина по 5-10 или пък по 50-100 в дом няма никакво значение. Едно защитено жилище от 5-10 деца може да бъде също толкова лошо, колкото и един дом от 50-100 деца и обратно. Отделянето на домовете от училищата е съществен недостатък при възпитателния процес и важната връзка учител-възпитател или социален работник. В едно училище с дом тази връзка е непосредствена, както в едно семейство. Сега такава връзка обикновено няма. Ами повече от 80% от българите живеят в блокови жилища-панелни блокове или кооперации, а пък изоставените деца в България живеят в домове. Ако на запад повечето хора живеят в къщи, то те строят за изоставените си деца защитени жилища. Стига механично пренасяне на термини и тотално отричане на ценности, на които дори западните специалисти са се възхищавали. По-добре е да се осъвременят домовете и да се подобрят битовите условия в тях по сегашните изисквания, да се промени начина на управлението и контрола им. През последните години домовете са подложени на непрестанна атака, намалява се персонала, заплати и прочие, което без съмнение се отразява негативно на работата в тях. Децата,които ги настаняват социалните служби, вече са в последна фаза на своя недъг - било той здравен или социален. Изпуснати са съществени моменти той да бъде отстранен или превъзпитан. Без съмнение и в тази толкова важна социална сфера политиката на държавата е толкова безотговорна, както и в повечето други сфери на нашия обществен живот - икономически, здравни и всички останали. Събаря се къща, преди да е построена дори и колиба!!! Вижте поне какво правят в страните, в които до 1989 г. бяхме в една политическа система - как подхождат при тях по тези проблеми! Например като се събраха толкова много пари за Могилино, вижте, че никой не ги иска тези деца в центъра на Русе. Никой не чу журналистката от ВВС, която се провикваше от Лондон отново, че проблемът не е в дома, а в това какви грижи - специализирани и други и от колко души персонал се осъществява за тези деца! Нека специалистите се обърнат към нашия собствен опит в миналото, който е служил за показ пред света, как са се грижили специалистите от институциите, какви са били подходите! А не да повтарят по-лошо дори от предишното време фрази, твърдения и политики, които и те самите не разбират и никога няма да разберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мими ( преди 11 години )
Не знам какви са тези превантивни услуги в общините, но ако целта на родителите им е: "Дайте ми пари, за да не оставям детето си в държавен дом." - мерси за услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
соц. работник ( преди 11 години )
Първо да ограмотят ромите да не раждат по десетина деца.Че те някои ромки през целия си "съзнатален" живот са бременни.Пък тогава да мислят за домовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар