Семейство

Левичарството – недъг или подарък?

13.10.2008г. / 09 32ч.
Вергиния Генова
Левичарството – недъг или подарък?

Може би сте чували, че еди кой си бил с две леви ръце. И това все още е една от най-грозните обиди, за да ти натякват, че си много некадърен и за нищо не те бива.

Всъщност, според учените не е точно така, защото именно в лявата половина на мозъка се намира центърът на речта, той е отговорен за способността ни да четем, да пишем и да боравим с цифри и формули. Също в лявата половина на мозъка се намира центърът за ритъма. Разбира се и дясната половина от мозъка е водеща за много умения – като например певческите способности, различаването на интонация, ориентиране в непознати местности и т. н. И вследствие на това как са развити мозъчните ни полукълба ние имаме различни таланти и различни способности.

Преди време всички деца трябваше задължително да пишат с дясната ръка, сега толерират и дори насърчават левичарството. Спокойно, ако детето ви е левичар може да го научите да пише с лявата ръка, да се храни с лявата ръка и т. н.

Най-лесно ще разберем дали сме левичари като приложим един бърз и несъзнателен тест: да преплетем пръсти на двете ръце, ако левият палец се окаже отгоре – значи сме левичари. Същият тест може да приложим и на детето, като го помолим да направи това и според това как му е най-удобно да преплете пръстите си ще разбере коя му е по-силната ръка.

Още на две годишна възраст детето започва да използва едната си ръка повече, отколкото другата и несъзнателно да я предпочита. Просто наблюдавайте – ако предпочита да държи молива с лявата ръка, да се храни с лявата, да поема играчките с лявата, то най-вероятно с нея му е доста по-удобно. Психолозите твърдят, че не трябва да насилваме такова дете да използва дясната ръка, затова, ако забележите, че детето ви е отявлен левичар, то можете да информирате учителките, за да обучават детето да пише с лявата и да него насилват да променя навиците си.

Но от опит мога да ви кажа, че нищо няма да му стане, ако се научи да пише с дясната ръка. Просто в един момент ще осъзнае, че при добро желание може да пише и с двете ръце – което определено си е предимство.

Същото е и с различни други умения. Например с шиенето. Навремето в училище са ме научили да шия с дясната ръка, но сега когато ми се наложи да зашия нещо го правя с лявата – може да не е перфектно, но със сигурност е по-добре, отколкото с дясната и по-удобно. Научаваш се да правиш действието с дясната, но след това го вършиш както ти е най-удобно.

А ако си се научил и с двете, то ако дясната ти е заета или наранена, лявата може да я замести успешно.

Тъй като повечето хора са десняци, левичарството е предимство в спортове, в които се използват ръцете, като тенис, бокс, фехтовка.

Според учените левичарите стават чудесни математици и архитекти. Такива са били Леонардо Да Винчи и Микеланджело.

Ако и детето ни е левичар, по-добре да си остане такова, без да го променяме. Всъщност ние и не можем. Единственото, което може да постигнем е да го научим да върши действията с дясната ръка, което за повечето хора не би трябвало да е непосилен проблем. Но психолозите твърдят, че ако насилваме дете левичар да пише с дясната ръка, то може би ще му нанесем психологически травми и то ще забави развитието си.

Любопитно би било да се проведе изследване какъв процент от хората са левичари, защото въпреки, че се твърди, че процентът на левичарите в Европа е доста висок, то повечето електроуреди са предназначени за боравене предимно с дясна ръка. В крайна сметка, лично моята опитност е, че левичарството си е чисто предимство, но не би трябвало да му отдаваме специално внимание. По-важно е детето да се научи да пише, без значение с коя ръка. Въпреки, че българската азбука, както и повечето други очевидно са създадени от десничари – технически не е особено удобно да се пише с лява ръка – ако се пише с мастило би било едно безкрайно замазване и цапотене. Но в крайна сметка, ако детето никак не може да се научи да пише с дясната, то в днешно време не е никакъв проблем да пише както може – в случая с лявата. Така или иначе днешните първокласници пишат с моливи, а след като се научат да пишат директно минават на клавиатура.

* * *

Голи или облечени

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Гергана ( преди 11 години )
Искам да предложа дв други теста, който съм сигурна, че са по-точни, този и при мен и при познатите ми даде грешен резултат, защото мозъчните полукълба са с обратно действие, както са писали преди мен други ваши читатели.Подайте топка на малко дете и вижте с кое краче ще посегне към нея. Доста е точен, както и ако подадете фуния направена, като далекоглед, окото към което се поднесе определя и по силно развитата час от човешкото тяло, определяща е и ръката при писане и хранене всички тези неща работят безотказно пробвайте:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Майка на левачка ( преди 11 години )
Моето дете започна да се храни с лявата ръка, всички предмети поемаше с лявата ръка. Когато започна да хваща молив, също го правеше с лявата ръка. Не сме настоявали, защото това е особеност на мозъка. Може би трябва да се обърне внимание на учителките в училище, да слагат детето-левичар от ляво на чина, за да не се бутат с другото дете. Мисля също, че левичарите са много по-чувствителни и впечатлителни от другите хора. Те са нежни и артистични души. За децата е добре да не им купувате тетрадки със спирали, тъй като те убиват на ръчичката и пречат при писане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
А пък според мен тестът трябва да се направи при чисти условия. Тоест, не трябва да знаете защо го правите. Просто казвате на някого - направи така, и той го прави, и чак след това му казвате защо е било това. Иначе човек е предубеден и несъзнателно прави не каквото трябва. Или по-точно, каквото според него трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
И. ( преди 11 години )
Този тест съм го чела на много места, но в моето семейство не е валиден. Принципно двигателната мускулатура на лявата част от тялото се контролира от дясното мозъчно полукълбо и обратното-поне така съм учила по биология. Ако левият палец застъпва десният, то това не значи, че водещата ръка е лявата, а че десният мозъчен дял е по-развит. Така си го обяснявам аз...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Петя ( преди 11 години )
Абсолютно не съм съгласна. Теста ви е тотално объркан. Изпробвах го на себе си и на цял куп хора около мен. При всички се оказа обратното. Онези, които използват дясната си ръка се оказа, че левият палец застана отгоре и обратното при левичарите. Освен това, долкото аз съм запозната, лявата част на мозъка контролира дясната част на тялото, а дясното полукълбо- лявата половина от тялото ни. С цялото ми уважение към г-жа Генова, но тази статия е напълно неточна!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Крънка ( преди 11 години )
А кой тогава ще са вишистите :) може би онези, които правят всичко без ръце:) Между другото аз този тест също съм го пробвала и за мен беше, че съм левичарка - въпреки че аз мога да пиша с дясната ръка, но факт, че лявата ръка за много неща ми е много по-удобна. Може да си неосъзната левичарка:)К. както има неосъзнати с разни ориентации. Шегичка де:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Тестът може и да е горе-долу верен, но зная, че има хора, които могат да си служат и с двете ръце еднакво добре. Може би за тях тестът не работи, хихи. А те какви са, десняци или леваци, или среднисти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
К. ( преди 11 години )
В процеса на четене на статията, стигайки до обяснението за теста веднага го изпробвах за себе си. И резултатът показа, че би трябвало да съм левичарка. Но не съм. Чудя се дали аз съм няакакво необяснимо изключение или тестът ви е несъстоятелен...Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар