Семейство

Левичарството – недъг или подарък?

13.10.2008г. / 09 32ч.
Вергиния Генова
Левичарството – недъг или подарък?

Може би сте чували, че еди кой си бил с две леви ръце. И това все още е една от най-грозните обиди, за да ти натякват, че си много некадърен и за нищо не те бива.

Всъщност, според учените не е точно така, защото именно в лявата половина на мозъка се намира центърът на речта, той е отговорен за способността ни да четем, да пишем и да боравим с цифри и формули. Също в лявата половина на мозъка се намира центърът за ритъма. Разбира се и дясната половина от мозъка е водеща за много умения – като например певческите способности, различаването на интонация, ориентиране в непознати местности и т. н. И вследствие на това как са развити мозъчните ни полукълба ние имаме различни таланти и различни способности.

Преди време всички деца трябваше задължително да пишат с дясната ръка, сега толерират и дори насърчават левичарството. Спокойно, ако детето ви е левичар може да го научите да пише с лявата ръка, да се храни с лявата ръка и т. н.

Най-лесно ще разберем дали сме левичари като приложим един бърз и несъзнателен тест: да преплетем пръсти на двете ръце, ако левият палец се окаже отгоре – значи сме левичари. Същият тест може да приложим и на детето, като го помолим да направи това и според това как му е най-удобно да преплете пръстите си ще разбере коя му е по-силната ръка.

Още на две годишна възраст детето започва да използва едната си ръка повече, отколкото другата и несъзнателно да я предпочита. Просто наблюдавайте – ако предпочита да държи молива с лявата ръка, да се храни с лявата, да поема играчките с лявата, то най-вероятно с нея му е доста по-удобно. Психолозите твърдят, че не трябва да насилваме такова дете да използва дясната ръка, затова, ако забележите, че детето ви е отявлен левичар, то можете да информирате учителките, за да обучават детето да пише с лявата и да него насилват да променя навиците си.

Но от опит мога да ви кажа, че нищо няма да му стане, ако се научи да пише с дясната ръка. Просто в един момент ще осъзнае, че при добро желание може да пише и с двете ръце – което определено си е предимство.

Същото е и с различни други умения. Например с шиенето. Навремето в училище са ме научили да шия с дясната ръка, но сега когато ми се наложи да зашия нещо го правя с лявата – може да не е перфектно, но със сигурност е по-добре, отколкото с дясната и по-удобно. Научаваш се да правиш действието с дясната, но след това го вършиш както ти е най-удобно.

А ако си се научил и с двете, то ако дясната ти е заета или наранена, лявата може да я замести успешно.

Тъй като повечето хора са десняци, левичарството е предимство в спортове, в които се използват ръцете, като тенис, бокс, фехтовка.

Според учените левичарите стават чудесни математици и архитекти. Такива са били Леонардо Да Винчи и Микеланджело.

Ако и детето ни е левичар, по-добре да си остане такова, без да го променяме. Всъщност ние и не можем. Единственото, което може да постигнем е да го научим да върши действията с дясната ръка, което за повечето хора не би трябвало да е непосилен проблем. Но психолозите твърдят, че ако насилваме дете левичар да пише с дясната ръка, то може би ще му нанесем психологически травми и то ще забави развитието си.

Любопитно би било да се проведе изследване какъв процент от хората са левичари, защото въпреки, че се твърди, че процентът на левичарите в Европа е доста висок, то повечето електроуреди са предназначени за боравене предимно с дясна ръка. В крайна сметка, лично моята опитност е, че левичарството си е чисто предимство, но не би трябвало да му отдаваме специално внимание. По-важно е детето да се научи да пише, без значение с коя ръка. Въпреки, че българската азбука, както и повечето други очевидно са създадени от десничари – технически не е особено удобно да се пише с лява ръка – ако се пише с мастило би било едно безкрайно замазване и цапотене. Но в крайна сметка, ако детето никак не може да се научи да пише с дясната, то в днешно време не е никакъв проблем да пише както може – в случая с лявата. Така или иначе днешните първокласници пишат с моливи, а след като се научат да пишат директно минават на клавиатура.

* * *

Голи или облечени

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Мария Василева ( преди 10 години )
Аз също съм на мнение, че не трябва да насилваме децата да пишат с дясната ръка, но в статията има неточности. Тук се говори за лявата половина на мозъка, сякаш тя е доминантна при левичарите, а не е така. Съответната половина на мозъка отговаря за движенията в противоположната половина на тялото, следователно при левичарите доминантна е дясната мозъчна хемисфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
valio ( преди 11 години )
Ne znam no kato sam bil bebe sa mi pravili nqkakyv test i sa kazali , 4e dvete mi polukylba sa ednakvi.Sega moga da pisha ednakvo dobre s lqvata i dqsnata ryka.Tova normalno li e?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
emel ( преди 11 години )
аз сам на 11г и аз сам левичарка това е хубаво несщо и родителите ми радват за това нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
stanislava ( преди 11 години )
az sam levi4arka i se radvam za tova za6toto naistina tova e podarak ot prirodata 4yvstva6 se razli4en ot drygite.a za tozi test ne sam saglasna srtyvami se nenyjen.ne e neobhodim
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
STANIMIROV ( преди 11 години )
Аз съм левичар :) и се радвам че родителите ми не са ме накарали (ПРИНУДИЛИ) да се преуча да пиша с дясната рака :):):)Според мен е хубаво да си левичар,да си по различен от другите. :)А и съм чувал че ЛЕВИЧАРСТВОТО е Подарък от Природата :) :P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Здравейте!Аз също съм левичарка,но винаги съм приемала това като предимство за себе си,а не недостатък.За жалост ,съм от поколението,когато в училище беше забранено да се пише с лява ръка.Лошите спомени от първи клас,когато ми връзваха лявата ръка и все ми се караха,че пиша лошо, няма никога да забравя.Сега пиша четливо с дясната ръка,мога да се храня еднакво добре и с двете,но режа с нож и ножица само с лявата ръка.Използвам обикновена ножица и не ми е трудно въобще.Нито едно от двете ми деца не е наследило моето ляворъчие.Може би следващото поколение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
silviq ( преди 11 години )
zdraveite i moq sin koito e na 13 e levichar no se spravq i po dobre ot desnqcite :} samo che naistina dqsnata polovina na mozaka komandva lqvata chast na tqloto i obratno az sashto se probvah no ne sam levicharka pak i majat mi nee qvno se e metnal na saseda :}}}}}
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
шенай ( преди 11 години )
здравейте! имам 8 годишен син, който е левичар. още пазя неприятни спомени от времето, когато баща ми се мъчеше да оттучи брат ми и сестра ми да пишат с лявата ръка(по настояване на учителите)в резултат на многото сълзи и мъка, сега брат ми борави и с двете, сестра ми отново с лявата, но с психическо затормозяване оттогава, вкл и моето, наблюдавайки жестоката несправедливост. изпитвам някаква своебразна гордост от различността на моя син, смятам го за уникален по всчкакъв начин. трудно му е с писането и боравенето с ножица. знам, че има обърната ножица спец.за левичари, но опитите ми да я открия са безрезултатни досега. горедея се със сина си и за сек не ми минавало през ума да го оттучвам от левичарството му!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Georgieva ( преди 11 години )
Искам да споделя и аз своето впечатление, като майка на две деца едното от които е левичар. В момента то е трети клас - справя се със лявата ръка отлично пише, чертае, рисува не по-лошо от десняците. Най много обича да конструира и непрекъснато реже и сглобява разни неща /всичко с лявата ръка/. Най-големи затруднения обаче имахме в първи клас и то не заради друго, а за това че всички неща и начини за обяснения са съобразени единственно с децата които пишат с дясната ръка. Да вземем например навързани буквички еее, които са като са навързани като телефонно кабелче и трябва да се свържат непрекъснато. За човек пишещ с дясната ръка никакъв проблем, но левичара започва да пише е-то от обратната страна. Но въпреки трудностите в началото и за миг не съм си помисляла да го карам или насилвам да пише с дясната ръка. Правя разликата между двете деца, защото едното започна всичко с лявата от самото начало, а другото с дясната. Нека родителите приемат децата такива каквито са. Познавам възрастни хора, които са травмирани от това, че като деца са ги карали насила да пишат с дясната ръка вместо лявата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
Благодаря и за другите тестове. Не казвам, че този е най-точен, просто е най-популярен. А според мен и забавен. Естествено, че наблюдението трябва да бъде основния водещ фактор, когато искаме да разберем повече за детето си. Но най-отявлените леваци просто няма как да не ги забележим, както Гергана е споменала просто трябва да им помогнем да се чувстват комфортно.Тази група, която аз споменах и може би към която аз спадам са адаптивните леваци, които с воля или по неволя успяват да се научат да ползват и двете си ръце почти еднакво.Мисля си, дали пък именно на тех не им се вреди по този начин и ако още като малки се разбере, че имат склонност към левичарство не биват окуражавани и насърчавани да си останат такива - може да развият повече от талантите си и възможностите си. Но в нашето общество има толкова много проблеми, че това едва ли ще получи достатъчно внимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време