Меню

Сос грейви от пуешко месо

4 юни 2015 | 17:40 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
6 пуешки крилца
2 средно големи глави лук, нарязани
1 чаша вода
2 литра пилешки бульон
¾ чаша моркови, нарязани
½ чаена лъжичка сушена мащерка
¾ чаша брашно
2 супени лъжици масло
¼ чаена лъжичка черен пипер, млян
2 ч.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете крилцата в тава за печене. Разпръснете лука отгоре върху тях. Печете в загрята фурна за около час–час и половина или до когато крилцата се запекат.

Поставете крилцата в дълбока тенджера, заедно с лука. Добавете водата, разбъркайте. Добавете и бульона (като запазите 2 чаши от него за после), морковите и мащерката. Оставете да заври. Намалете температурата до средно-ниска и оставете да къкри за още час.

Извадете крилцата от тенджерата. Когато се охладят, махнете кожата и приберете месото за по-нататъшна консумация.

Излейте съдържанието на тенджерата през цедка. Ако е необходимо натиснете останалите зеленчуци, за да извлечете цялата течност.

Изхвърлете зеленчуците. Върнете течността в тенджерата да заври леко на огъня.

В средно голяма купа смесете брашното с останалите 2 чаши бульон. Бъркайте, докато сместа стане гладка. Постепенно смесете сместа с брашното с тази в тенджерата. Наливайте внимателно като разбърквате постоянно.

Сервирайте веднага в сосиера към основното ястие или полейте директно върху гозбата.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай