Цветя

Жива украса за Коледа

31.10.2007г. / 10 08ч.
Аз жената
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Коледа наближава и по магазините вече има идеи за Вашата коледна украса, но колко по-хубаво е, когато тя е жива.

Повечето от стайните и градински цветя са в период на покой, но има и такива, които цъфтят през този период на годината и ни радват с ярките си багри. Оттам идват и техните широко известни имена – коледна звезда (Euphorbia pulcherrima), коледарче (Зигокактус, горски кактус), Ардизия.

Коледната звезда произхожда от Мексико. Тя е от най-разпространените у нас стайни растения, които цъфтят по Коледа. Капризно растение, което не понася пряката слънчева светлина, сухия въздух, обича по-хладни помещения – 18-20 градуса. Коледната звезда цъфти от края на ноември до април при определени условия – добре осветено помещение, температура до 18 градуса, влажен въздух, поливане с престояла вода със стайна температура при напълно изсъхване на почвения слой между всеки две поливания. Коледната звезда цъфти с яркочервени, кремави, бели, розови и прасковени цветове. Всъщност истинският цвят са невзрачните, жълти листенца в центъра на съцветието. За да се оцветят листата, трябва от октомври за два месеца да й се осигури подходящ светлинен режим – 10 часа на светло и 14 часа на тъмно за едно денонощие. Това става, като се покрива с калпаче от тъмна хартия, но не и с найлонов плик, защото цветето ще развие гъбички и ще загине. Добре е да се подхранва с течен тор по време на цъфтежа на всеки 10 дни. Ако искате да запазите растението и то да цъфне и следващата Коледа, след като прецъфти, е добре да го изрежете почти до почвата (на около 15 см). Така ще стане кичесто и отново ще ви зарадва с цветовете си и следващата година.

Коледарчето също иска определен режим от октомври, за да цъфне. Осигурете му около 12 часа на тъмно, температура между 12 и 22 градуса, намалете поливането и подхранвайте с течен тор. При появата на пъпките не местете саксията, тъй като те ще опадат. Коледарчето обича интензивно осветление, но не и преки слънчеви лъчи. След прецъфтяване осигурете период на покой – на по-хладно място и почти сух режим до март-април.

Друго малко познато, но с голяма декоративна стойност растение е ардизията. Нейните малки яркочервени плодчета, с които е обсипано храстчето, са чудесна украса за коледните празници. Родината на ардизията (Ardizia crenata) са Китай, Япония и Корея. Тя е вечнозелено храстче или малко дръвче с височина около 1 метър. Цъфти с бели, ароматни цветчета, а плодовете й са с диаметър около един сантиметър. Те остават дълго по клончетата (около 6 месеца) и с яркочервения си цвят внасят настроение в студените зимни дни.
Обича прохладни помещения с температура 10-12 градуса и много светло място, пръскане с топла вода, подхранване от май до октомври. Пресажда се през март, като се прищипват клончетата й. Обрязва се, за да получим по-кичесто растение.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анджела ( преди 11 години )