За дома

Кои са най-подходящите цветя за засаждане през пролетта?

Украсете балкона и придайте свежест на дома си

20.04.2024г. / 05 30ч.
Мария Василева
Бегонията е прекрасно пролетно цвете. Снимка: iStock.

Бегонията е прекрасно пролетно цвете. Снимка: iStock.

Няма как когато чуем думата „пролет“ да не си помислим за цветя. Тяхното ухание ни кара да се усмихнем, а те могат да освежат всяко кътче на нашия дом, правейки го по-красив и стилен. Ако искате да добавите малко романтика в интериора си у дома, в градината или на терасата, в следващите редове ще ви дадем няколко предложения какви цветя бихте могли да си посадите.

Лавандула 

Няколко билки оцеляват добре на балконите, включително лавандула, мащерка и босилек. От тях лавандулата има най-кичестите цветове. Това ароматно растение се намира в стотици разновидности, които цъфтят в различни прекрасни нюанси на лилаво или бяло, така че можете да добавите цвят, както и приятен аромат към балконската си градина. Лавандулата също е устойчива на суша, топлина и вятър.

Освен това можете да берете цветовете и листата за овкусяване на храна и използване в занаятчийски проекти. Условия на отглеждане – на слънце и добре дренирана почва; размер: от 30 до 90 см височина.

Свързани статии

Гардения 

White gardenia.

Малко цветя могат да се сравняват с гардениите, когато става въпрос за аромат. Тези вечнозелени растения имат чисто бели цветове, които имат силен, сладък аромат, който може да бъде усетен от разстояние в прохладен ден. Гардениите обаче се нуждаят от много влажност и добре дренирана почва, за да изглеждат по най-добрия начин. Тези растения могат да живеят кратко, защото са склонни да привличат насекоми вредители и към лесно гниене на корените. Условия на отглеждане – пълна до частична сянка в добре дренирана почва; размер около 30 см височина.

Бегония 

Бегониите се предлагат във всякакви разновидности, но сред най-ярките са бегониите Angelwing и Rex, които имат цветни цъфтежи, както и великолепна зеленина. Тези сенколюбиви растения предпочитат по-висока влажност и постоянното снабдяване с вода. Прецъфтелите цъфтежи и изсъхналите листа се откъсват, за да поддържат растенията да изглеждат „спретнати“. Условия на отглеждане: частична до пълна сянка и влажна, добре дренирана почва.

Хризантеми 

Тези цветя са сред най-популярните за градинарите. Растат в почти всеки регион, но сезонът варира. В някои райони растат най-добре през есента, докато в други райони растат през лятото. Без значение през кой сезон отглеждате хризантеми, цветята растат чудесно в саксии. Те изискват достъп до пълна слънчева светлина и достатъчно вода, за да цъфтят. Тези цветя се нуждаят от пространство; те ще заемат достатъчно място, така че не ги засаждайте с други цветя. След като вашите хризантеми достигнат края на живота си, можете да използвате цветовете за фантастичен естествен пестицид!

Свързани статии

Фуксия 

Фуксия.

Фуксиите се намират в разнообразна гама от цветове, форми и размери. Цветовете са с различни нюанси на розово, бяло, лилаво, оранжево и червено. Градинарите обичат фуксиите, защото имат уникален вид поради висящото си надолу стъбло. Някои казват, че приличат на полилеи с цветя. Когато отглеждате фуксии, уверете се, че сте осигурили плодородна, влажна почва за оптимален растеж.

Коментирай