Как да се грижим за орхидеята?

Ключът към отглеждането е да не прекалявате с поливането

04.04.2024г. / 16 43ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Безспорно можем да наречем орхидеята „кралицата на цветята“. Ако трябва да следваме определението: „Орхидеи или Салепови е най-голямото семейство покритосеменни растения, с описани 750 рода, около 25 000 природни вида и близо 500 000 вида хибриди, създадени по естествен и изкуствен път.“ След това впечатляващо представяне, може би си мислите, че орхидеята е трудна за отглеждане.

Но с правилната грижа можете да ѝ се радвате дълги години. Ето и няколко съвета, които ще ви помогнат за това:

Влагата и въздухът на орхидеята 

Орхидеите много обичат влагата. В резултат на това, когато се отглеждат вътре в дома, те често се поставят върху съдове с течност. Тези „тави“ позволяват на водата да се събира в основата, докато растението е над водата. На пазара се предлагат саксии за орхидеи, които позволяват орхидеята да бъде над нивото на водата. По този начин тя се възползва от изпаренията ѝ.

Орхидеите също обичат да се „събират“ близо една до друга, тъй като това също помага за повишаване на влажността сред растенията. Това неизменно е акт на балансиране, защото тези растения обичат движението на въздуха, но постоянното движение на сух въздух ще ги изсуши. Твърде много влага и твърде малко движение на въздуха могат да провокират растенията да станат податливи на гниене. Постигането на добър баланс на влажност и движение на въздуха е една от целите на успешната грижа за орхидеите.

Свързани статии

Как трябва да се полива орхидеята? 

Ключът към отглеждането на орхидеи е да не прекалявате с поливането. Правилното поливане е може би най-трудният аспект от грижата за орхидеите. Подходящото количество вода за една орхидея варира в зависимост от вида на орхидеята, вида на сместа, в която се намира, и средата, в която тя расте.

Орхидеите искат „правилното“ количество вода – нито твърде много, нито твърде малко. Правилното количество също варира в зависимост от сезоните; тези цветя изсъхват по-бързо, когато е горещо, отколкото когато е студено. Ключът е да се променя честотата на поливане, вида на саксията, вида на сместа, плътността ѝ и степента на циркулация на въздуха, докато се постигне правилният баланс за всяка орхидея. Това отнема време и търпение, но се отплаща с повишено здраве и жизненост на орхидеята, което се изразява в увеличен цъфтеж.

Единственото нещо, което трябва да избягвате, е да ограничите количеството вода, което се дава на орхидеята по време на поливане. Най-голям успех се постига, когато орхидеята се полива обилно, като се оставя водата да се излива от дъното на саксията, докато растението и средата са напълно наситени. От практическа гледна точка това обикновено означава да занесете орхидеята до мивката и да пуснете обилно вода да премине през почвата.

В някои случаи можете да напоявате орхидея и отдолу нагоре. След като орхидеята бъде напоена, тя трябва да се върне в мястото за отглеждане до следващото поливане, което може да бъде от няколко дни до седмица или повече. Повечето орхидеи обичат почвата им да изсъхне почти изцяло и след това да бъдат полети с вода. 

Свързани статии

Как да пресадите орхидея? 

Пресаждането на орхидея може да изглежда страшно, но в действителност е много лесно! Първо – дезинфекцирайте вашите инструменти – орхидеите са много податливи на болести, така че не забравяйте да стерилизирате всичко – градински инструменти, саксия и т. н. – което ще влезе в контакт с вашата орхидея по време на процеса на пресаждане.

Извадете и подгответе орхидеята – сложете ръкавиците си, след това внимателно издърпайте старата саксия от растението и изчеткайте кората от корените. Можете да изплакнете корените, за да помогнете с отстраняването. Използвайте остри ножици (които са били стерилизирани), за да отрежете всякакви кафяви или гниещи корени.

Напълнете саксията и поставете растението. Добавете малко почва за орхидеи на дъното на саксията и дръжте растението така, че основата да е почти в горната част на саксията. Листата на орхидеята трябва да са на едно ниво с върха. След това напълнете около корените с още почва за орхидеи. Нека корените и почвата се смесят.

Използвайте пръстите си и дървено шишче или пръчица, за да обработите средата за засаждане между корените. Накиснете добре саксията с вода и я дръжте над мивката, докато водата изтече от дъното. Изчакайте седмица или две, преди да поливате отново.

Свързани статии

Коментирай