Какво те мъчи в любовта?

Реалистични ли са очакванията ми към моя партньор?

Ева Кулева ви съветва как да имате щастлива връзка

22.02.2017г. / 12 18ч.
Аз жената
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

В любовта много често допускаме една и съща грешка – имаме нереалистични очаквания към половинката и сравняваме нашата връзка с тази на близки и познати. Защо е добре да не го правим, днес в рубриката ни „Какво те мъчи в любовта?“ отново ни съветва лайф коуч Ева Кулева.

Въпрос:

Как да определим дали очакванията ни към нашия партньор са реалистични? При положение, че сме израснали в различна семейна среда, получили сме различно възпитание...Каква е „нормата“?

Ева Кулева:

Често ме питат „Това нормално ли е?“.

Много хора се сравняват с други двойки, интересуват се какви са техните очаквания и какво е приемливо за тях. Когато говорим за отношения между двама души, няма значение какво е нормално за другите. Има значение какви са нуждите, желанията и границите на двамата конкретни партньори.

Затова препоръчвам на всеки да определи за себе си какво иска от една връзка, защо изобщо му е нужна връзка. Да си изясни как иска да са разпределени ролите във връзката, кой за какво да се грижи, кой за какво да отговаря. Важно е да определим и границите си – какво сме готови да приемем и какво не сме готови да приемем във връзката.

След това да седнем и да обсъдим тези свои желания и очаквания с нашия партньор. Да чуем неговите желания и очаквания. И да стигнем до взаимно приемливо решение във всяка важна сфера от съвместния живот.

Кои са важните сфери от съвместния живот?

Разбира се, за всяка двойка те са индивидуални. Но има сфери, които предизвикват напрежение и конфликти при повечето двойки. Те са:

Управление на финансите

Възпитание на децата

Разпределяне на домакинските дейности

Отношения с родителите на партньорите

Секс

Време прекарано заедно и поотделно

Добре е, още преди да решите да се обвържете с някого, да изясните очакванията си по отношение на тези точки и да прецените дали бихте могли да стигнете до съгласие. Ако не сте го направили тогава и вече сте обвързани или пък има нужда да се преразгледат някои сфери и ангажименти, направете го възможно най-скоро.

Съгласете се предварително, че ще обсъждате тази тема, за да се подготвите и двамата. Изберете момент, когато и двамата сте спокойни и в добро настроение, имате достатъчно време и сте насаме.

И споделете нуждите и желанията си с любов, без обвинения, без обиди, без изисквания. Започнете с нагласата, че ще стигнете до приемливо решение и за двамата.

Ева Кулева

лайф коуч и мачмейкър

Rare Life Coaching

0889 237 207

Видеоблог "Радикални връзки"

А теб какво те мъчи в любовта? Задай своя въпрос към Ева Кулева тук.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време