Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... омарите са канибали със синя кръв?

Омарите са много повече от деликатесна порция

09.07.2015г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Омарите са вкусни. Те са специалитет в най-различни кухни по света. Но те са и изключително причудливи животни, за които повечето хора не знаят нищо, освен че имат огромни щипки.

Знаете ли, че кръвта на омарите е безцветна, но когато бъде изложена на влиянието на кислород става синя?

Можем да кажем, че омарите са истински знатни особи, носещи синя кръв. Заедно с тях към синята кръв спадат и паяците, охлювите, раците.

Синият цвят на кръвта се дължи на наличието на хемоцианин, който съдържа мед. За разлика от гръбначните животни, които имат червени кръвни клетки, богати на хемоглобин (съдържащ желязо), омарите имат зелен хепатопанкреас, който функционира като черния дроб при бозайниците.

Омарите са канибали

Друго интересно при омарите е, че те се изяждат едни други. Канибализмът при тези океански същества е причинен от факта, че те непрекъснато търсят прясна и свежа храна. Ако някой техен събрат е пред очите им, нищо не ги спира да го нападнат.

Омарите усещат вкусовете с краката си

Хемосензорните крака на омарите, както и косъмчетата по тях идентифицират храните. Малки антени пред очите им помагат за проследяване на храните, които се намират по-далеч.

Свързани статии

Те дъвчат със стомасите си

При всички гръбначни животни процесът на дъвченето се извършва в устата. При омарите това става в стомаха. Смилането на храната става в така наречената стомашна мелница – нещо като набор от зъби по стените на стомаха.

Крайниците им могат да регенерират

Отнема около 5 години на един омар да успее да възстанови загубен крайник, но все пак това се случва. Би било много хубаво, ако всички живи същества имахме тази способност.

Коментирай
Свободно време