Знаете ли, че...?

Сан-Суси – дворецът на безгрижието (галерия)

Издига се насред лозята

26.03.2017г. / 07 08ч.
Михаела Лазарова
Дворецът Сан-Суси. Снимка: istock

Дворецът Сан-Суси. Снимка: istock

Всяко пътуване, което предприемаме към ново и непознато място, в което очакваме да срещнем много красота, трябва да бъде „без грижи“. Има ли такова? Да, намира се в Потсдам, Германия на 36 км от Берлин.

Нарича се Сан-Суси и от май до септември не спира да посреща туристи от цял свят. Тогава е пиковият период, но дворецът е отворен за посетители през цялата година. Тук почиват тленните останки на Фридрих II, които са преместени през 1991 година от потсдамската гарнизонна църква.

Открит на 1.05.1747 година Сан-Суси се превръща в любимия дворец на Фридрих II. Тук пруският крал си почивал сред пищни градини, езерца, красива архитектура.

Сан-Суси се различава от много други дворци, защото повече прилича на селска къща сред лозята. Но именно за такава лятна резиденция мечтаел Фридрих II.

Строежът на двореца започва по време на Втората силезийска война.

Свързани статии

В градината сред лозята биват изградени 132 стъпала, които водят към сградата на двореца. Малкият дворец е проектиран от архитекта Георг фон Кнобелсдорф. В него има едва 12 стаи. След това бива проектиран и първият парк.

Свинксове, вази, изящни скулптури, фонтани... Насред всичко това се издигат и галерия със статуи, къщата за гости, новият дворец, порталът и обелискът, китайският чаен дом.

Неслучайно Фридрих е казвал за Сан-Суси, че тук се чувства безгрижно. Още кадри от двореца може да видите в галерията ни.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
antoniya ( преди 6 години )
cnimkata ne e na dvorecha sanssouci palece i Postdam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар