Семейство

Знаци, че детето ви носи стара душа

Обича да бъде в собствената си компания

10.06.2017г. / 07 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Едно от най-необикновените неща, най-голямото щастие за всеки родител е да гледа как децата му израстват, как се развиват. Всяко дете е уникално по свой собствен начин и се отличава от всички останали. Кое е това нещо, което ви прави най-силно впечатление във вашето дете?

Знаете ли, че не само възрастните, но и малките могат да носят в себе си така наречената „стара душа“. И това съвсем не е лошо, напротив. Вижте няколко признака, че вашето дете носи такава душа.

Чувстват се комфортно в компанията на по-възрастни

Ако детето ви е стара душа, ще забележите, че то често предпочита да прекарва времето си в компанията на по-възрастни.

Например в училище, такива деца обикновено се сприятеляват с учители, а в семейния социален живот те са склонни да се забавляват, да разговарят с по-възрастни хора, да установяват силна психологическа връзка с баби, дядовци, семейни приятели.

Обича да бъде в собствената си компания

Ако детето ви носи стара душа или ще му бъде трудно да се интегрира в социалните кръгове на неговата възрастова група, или ще забележите, че то се чувства комфортно да бъде в собствената си компания.

Това не е, защото детето е тревожно или е в депресивно състояние. Много деца сами се забавляват с играчки, рисувайки.

Те са интересни

Стремейки се непрекъснато да изграждат своите знания и мъдрост от най-ранна възраст, децата носещи стара душа, обичат да задават много въпроси за света. Ако детето ви е със стара душа, то ще обича да чете книги, често ще иска да го правите заедно, преди сън.

Възможно е четивата, които му допадат да са за по-голяма възрастова група, да са в нетипичен жанр за неговата възраст. Този тип деца са много интересни, проявяват интерес към науки, посещават тематични кръжоци и т. н.

Те са отговорни и независими

Една от най-забележителните характеристики на детето със стара душа е, че то проявява необичайна стабилност и отговорност за своята възраст. По тази причина много родители разчитат на подкрепата на децата си, дори се съветват с по-големите.

Въпреки това не прекалявайте с отговорностите към тях, защото както всички деца, така и тези със старата душа се нуждаят от свободата си.

Свързани статии

Проявяват мъдрост

Възрастните често подценяваме малките. Но въпреки че невинаги забелязваме, децата са много наблюдателни, възприемат бързо информацията и често знаят как да си служат с нея. Децата със стара душа понякога разсъждават върху сериозни теми за живота.

Възможно е да чуете от тях нещо мъдро, философско разсъждение, което е нетипично за възрастта им. Най-общо казано това са онези моменти, в които децата са ви казали нещо толкова умно, звучащо истинно, че са ви изумили със своите разсъждения.

 

 

Коментирай