Тя, звездата

Обичам устните на любимия.

16.05.2005г. / 11 41ч.
Аз жената
Обичам устните на любимия.

Кремена Димитрова работи като драматург в Столичен куклен театър. Дали само от личния й чар или и от атмосферата в театъра, усмивката й ме грабва с искреност и жизненост. В краткият й, но наситен творчески път се вплитат театър, актьорски предизвикателства, танц, режисьорски опити и телевизия, щипка поезия и балкански говор за колорит.

За каква професия мечтаехте като дете?

Исках да стана моден дизайнер. Оказа се, че все още пазя купища с тетрадки, изрисувани от кора до кора с всевъзможни модели за дрехи. Днес развих тази си мечта в собствен специфичен стил на обличане – нещо средно между хипи, стрийт и модата на 30-те.

Какви са Вашите професионални амбиции в момента?

Искам да водя собствена рубрика за театър в някое издание, искам да продължа заниманията си с танцов театър в качеството си на арт-мениджър, искам да поема отговорността да ръководя целия процес по правене и разпространение на театралния продукт. Ако във всички тези неща успея, сигурно не е далече времето, когато ще стана и театрален директор. Засега имам подходящото образование и идеи, но ми трябва още мъничко опит и стаж!

Има ли моменти, в които в професионален план Ви е трудно като жена? Или се чувствате дискриминирана или улеснена от пола си?

И да, и не. Полът си има и своите активи, и своите пасиви. Но, ако ги сложим на кантара биха се уравновесили. Все повече ме плаши, обаче, безметежното настъпване на третия пол, който използва привилегиите и на единия и на другия пол. Иначе съм толерантна...

Ако си направите равносметка на изминалия път, кое ще посочите за свой най-голям успех?

Срещата ми с един уникален човек – режисьорът Стоян Камбарев. Участвах /като актриса/ в последното му представление “Три сестри” по Чехов, в театър “София”. Научих много ценни неща за себе си и за театъра от тази среща. Дипломирах се в НАТФИЗ с изследване на творчеството на Камбарев.

За кое отделяте повече време – за семейството или за професията си?

За професията, но бих променила това с удоволствие.

Това го налагат обстоятелствата или е ваше решение?

Не е мое решение, за съжаление. Аз бих прекарвала много повече време с любимия човек, и бих му родила три деца, но май не можем да си го позволим.

На какво искате да научите своите деца?

На всичко, което включват християнските добродетели, както и на това, на което са ме научили моите родители. Но най-важното – търпение, любов, отзивчивост, трудолюбие, патриотизъм, благодарност.

Какво послание бихте отправили към българките?

Да бъдат борбени, обичащи и обичани, да пазят корените си, да вярват в себе си и да се научат да се радват на малките неща.

Любим цвят, песен, вкус, място?

червен!
Don’t give up!
На Кейт Буш и Питър Гейбриел
Устните на любимия
Созопол, и всички свежи зелени поляни, пълни с червени калинки.

Любима готварска рецепта? Нещо, което обичате да приготвяте сама?

Свежо пилешко с млечен сос: “Късчета пилешко се задушават с малко мазнина и водичка, добавя се къри. Полива се със сос от равни части кисело мляко и горчица. Сервира се върху подложка от картофено пюре.”

Коментирай