Тя, звездата

Винаги е геройство да си жена

07.03.2007г. / 10 13ч.
Вергиния Генова
Винаги е геройство да си жена

Жюстин Томс е основател и ръководител на сайта Az-jenata.bg. Експерт е в областта на онлайн маркетинга. Има няколко книги в тази област. Умело съчетава динамичната си работа със семейния живот – съпруг и две деца.

За каква професия мечтаехте като дете?
Имах две желания – да стана космонавт и оперна певица. Наистина мечтаех за това. Дори понякога, следобедите, отварях прозореца на детската си стая, който гледаше към улицата, и пеех силно, с надеждата някой да забележи таланта ми. Е, не успях да реализирам детските си мечти. Но това не значи, че не съм щастлива от избора си днес. Това, с което се занимавам ми носи изключително удовлетворение.

Разкажете как се породи у вас идеята да направите он лайн списания Az-jenata.bg и Az-deteto.com?
Ползвам Интернет от много години, някъде от 1994-95 г. По това време Мрежата бе изключително населена с мъже и съответно – със съдържание за мъже. Постепенно обаче, особено след 2000-2001 г., с увеличаване броя на потребителите, присъствието на двата пола онлайн започна да се изравнява. Междувременно се сдобих и с първото си дете. Търсех информация за майчинството и за семейството, за възпитанието и за всичко, което ме вълнуваше – в Интернет. Четях основно на английски и руски, защото информация за жени и деца нямаше на български. Така ми хрумна, че това е една ниша и започнахме с моите колеги работа по двата сайта едновременно, в края на 2001 г.

Вече пет години сте в досег с проблемите и радостите на българката, бихте ли ни казали на кратко, според вас от какво се интересува българската жена?
Българската жена се интересува от всичко ново. Иска да знае повече и за своето здраве и красота, и за възпитанието на децата си, за отношенията в семейството, за професионалното си развитие. Не на последно място българската жена търси в Интернет интересни рецепти и нови кулинарни предизвикателства.

Какъв е виртуалният облик на българката?
Мога да говоря предимно за модерните български жени – тези, които ползват Интернет. Според мен те са търсещи, активни, с грижа за семейството и децата си, с любопитство към света, добри и доброжелателни, обичат да общуват, да дават съвети, да участват в онлайн конкурси и игри.

Какви са предизвикателствата за вас в сферата на онлайн маркетинга и рекламата?
Обичам пътища, по които никой още не е минавал или само малцина са прекрачили. Харесва ми да се състезавам с добри професионалисти. Харесва ми и да експериментирам. Аз съм екипен играч и ме радва, че работя с прекрасен екип, който ме вдъхновява и е винаги до мен.

Вие сте автор на много книги, които разглеждат проблемите на уеб пространството, смятате ли, че фирмите в България са достатъчно добре запознати с възможностите на виртуалния свят и използват ли го ефективно?
Смея да кажа – да. Дори и не в пълна сила – все повече и повече. Вярвам тази тенденция ще продължи.

Освен с информацията, която давате в книгите как им помагате на практика? Търсят ли те вашите съвети?
Освен книгите – пиша статии, преподавам в НБУ и в частни колежи, водя други семинари. Често получавам мейли или обаждания с молба за консултации. Надявам се с това да помагам.

Откога датират вашите интереси към виртуалното пространство?
От първия ми досег с компютъра – може би края на 80те.

Как успявате да балансирате между отговорностите в работата и в семейството?
Старая се да не ощетявам нито една от двете страни. Балансът е трудно постижим. За да го постигам, може би основно взимам от времето за сън, което е от години и не ми пречи. Надявам се че успявам да давам и у дома и на екипа и работата си достатъчно време.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Винаги е геройство да си жена. Геройство е да живееш, независимо в кое време. Но да даваш живот е нещо невероятно.

На какво искате да научите своите деца?
Да са честни, със себе си и със света. И да могат да направят максималното от себе си.

Какво послание бихте отправили към българките?
Българките са красиви. Но за да се види красотата им в целия си блясък, трябва да са по-спокойни, по-уверени в себе си и в живота и по-усмихнати. Пожелавам го на всяка жена от все сърце!

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Цвят: червено, лилаво. Песен: Dust in the wind. Вкус: ягода. Място: у дома.

Любима рецепта? Нещо, което готвите с удоволствие за семейството и приятелите си?
Обичам да готвя и го правя почти всеки ден. Едно от нещата, които и аз обичам да похапвам, а и у дома и приятелите ценят е крем карамел.

Продукти:

1 литър мляко
6-7 яйца,
10 суп. лъж. захар, отделно захар за карамела около 5-6 лъжици.

Приготвяне:

Карамелизирайте захарта и посипете по дъното на метални или йена купички за крем. Млякото загрейте леко. В дълбока купа разбийте яйцата и захарта. Добавете постепенно млякото. От готовата смес разпределете по купичките. Поставете на водна баня в умерена фурна за около 20 минути. Извадете и оставете да изстине. Поднесете в купичките или обърнат в чинийка крема. Можете по желание да гарнирате със сметана, сладолед или парченца пресен плод.


Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Emi ( преди 11 години )
Много ерудирана, симпатична дама. Много съм впечатлена от ето това- "Обичам пътища, по които никой още не е минавал или само малцина са прекрачили. Харесва ми да се състезавам с добри професионалисти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надежда ( преди 11 години )
Желая на Жюстин Томсмного здраве и творчески успехи и благодаря за чудесното списание!Поздрави и на целия екип!Честит рожден ден!Надя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар