Свободно време

10 израза, които са забранени в работата

Никога не казвайте „Това не е мой проблем“

16.02.2017г. / 15 29ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато работим в екип много често използваме изрази, които според професионалния етикет звучат неучтиво, двусмислено или дори обидно. Предлагаме ви някои от най-често използваните реплики в работата, които обаче може да навредят на имиджа ви в офиса и е по-добре да ги замените с други изрази. Вижте кои са те.

„Това не е мой проблем“

Когато някой има нужда от помощ в работата, а ние нямаме време да му обърнем внимание, често отговаряме с дежурната реплика „Това не е мой проблем“. Дори и това да е така, все пак е грубо и неучтиво, а и винаги я има вероятността и ние да се окажем в подобна ситуация някой ден.

Затова вместо да отказвате на колегата си грубо, му върнете следното: „Помоли за помощ еди-кой си колега, защото в момента нямам възможност да ти помогна“. Така хем ще отклоните молбата, хем няма да сте директно отказали.

„Но ние винаги го правим така“

Хората често се страхуват от промяна в рутината и навиците си, защото се опасяват от провал. А и защото ценят начина, по който си вършат работата, особено ако им се получава добре. Но за да не отказвате така директно, по-добре кажете: „Разкажи ми как мислиш, че ще стане по-добре“. Изслушайте колегата си, преди да му откажете безцеремонно.

„Няма какво повече да направя“

Понякога, колкото и да се стараем, не успяваме да постигнем определена цел. В такъв момент не се предавайте веднага, а опитайте още веднъж. Ако и тогава не се получи, не се отчайвайте, а кажете „Изпитвам затруднение. Ще ми помогнеш ли?“. Не е срамно да помолите за помощ, за да свършите добре задачата си.

„Веднага ще го направя“

Това е израз, който трябва категорично да си забраните. Дори и да имате най-доброто намерение да го направите на момента, всичко се случва. Ще ви звънне някой, ще ви заговори шефът и ще се забавите. Не обещавайте веднага, а кажете, че ще започнете задачата при първа възможност.

„Това няма смисъл“

Съмнявате се в предложението на свой колега. Преди да го отрежете директно и то с риск да го обидите, предложете му да ви обясни подробно защо смята това за добра идея. И след това го оборете с вашите аргументи.

„Грешиш“


Доста често използваме този израз, без дори да се замислим колко директен е и за някои хора, обиден. Добре би било да се въздържате да го използвате и да го замените с по-деликатна фраза като „Не съм съгласен/съгласна с теб, защото...“.

„Направих, каквото можах“

От деца ни учат, че трябва да правим най-доброто, на което сме способни. Е, понякога това не е достатъчно и капацитетът на уменията ни е ограничен. В такива ситуации обаче е добре да излезете с гордо вдигната глава и позитивизъм, като кажете „Какво да направя следващия път, за да се справя по-добре?“.

„Може и да греша, но...“

Свързани статии

Имате идея, но се притеснявате да я споделите гласно. По-добре рискувайте и я кажете смело на глас. Дори и да не бъде оценена високо от колегите ви, важното е, че сте опитали.

„Нямах време“

Били сте претрупани с работа, не ви е стигнало времето да завършите даден проект или задача. Преди да се оправдаете с липсата на време, помислете и по-добре кажете, че ще довършите задачата в определен от вас срок.

„Съжалявам, но...“

Когато казваме думата „съжалявам“ много често не мислим как изглеждаме в очите на другите. Казваме я интуитивно, по навик. Никога не я казвайте просто така, а най-добре в допълнение с позитивно обещание: „Съжалявам, следващия път ще стане по-добре“, например.

Коментирай