Меню

Коледна пуйка с картофи и плънка

23 декември 2016 | 10:00 | Аз жената
4 от 5 гласа
Добави в любими
1 голяма пуйка
175 г масло
250 г тънки резени бекон
1 кг дребни картофи
2 супени лъжици царевично нишесте
2-3 супени лъжици пилешки концентрат
сол
черен пипер
широко алуминиево фолио
За плънката:
1 кг сурова наденица
1 голяма глава лук
4 супени лъжици галета
1 супена лъжица сушен градински чай
2 супени лъжици горчица
сол
черен пипер
300 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За да приготвите плънката:

Извадете каймата от наденицата. В голяма купа сложете нарязания на ситно лук, градинския чай и галетата. Добавете малко вряла вода и разбъркайте много добре. Прибавете каймата и овкусете със сол, черен пипер и горчицата.

За да приготвите пуйката:

Напълнете пуйката с плънката. Покрийте голяма тава с две кръстосани по диагонал парчета алуминиево фолио, достатъчно дълги, за да увиете пуйката.Поставете я върху фолиото. Намажете я цялата с масло и подправете със сол и черен пипер.

Покрийте пуешките гърди с резени бекон. След това завийте алуминиевото фолио, като го запечатите добре, но не много стегнато. Сложете тавата в най-ниската част на фурната и печете 40 минути на 220 градуса. После намалете градусите на 180 и печете още 3 часа.

За да приготвите картофите:

Картофите се измиват добре и се задушават на пара за около 10 минути. Обвийте всеки картоф с парче бекон и го завържете.След третия час печене, извадете пуйката от фурната, разтворете фолиото и отстранете бекона, за да може коричката на пуйката да се препече и да стане хрупкава.

Добавете картофите, увеличете температурата на 200 градуса, след което печете още 45 минути, като периодично поливате със соса от печенето. В случай, че пуйката вече е готова, преди да я разрежете на порции, оставете 30-40 минути на топло място върху затоплено блюдо.

Сосът от печенето сипете в тиган, отстранете излишната мазнина и сложете да къкри на тих огън. Прибавете нишестето и пилешкия концентрат. Варете, докато сосът се сгъсти и сервирайте в подходящ съд, за да може всеки да си добавя от соса към пуйката и картофите.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай