Писна ми

Климатиците в службата – пречат или помагат?

11.07.2012г. / 10 56ч.
Вергиния Генова
Климатиците в службата – пречат или помагат?

Имате ли климатици в службата и как ги ползвате? Не ви ли дразни по небцето тази архаична дума „службата“, по нещо напомня за казармата и очакването на жадуваното уволнение!? Нещо, което и да е неприятно, трябва да се изтърпи, защото след него идва истинският живот.
Но в съвременен прочит всеки си пази „службата“ каквато и да е тя и не бърза да го „уволняват“, че до пенсия има прекалено дълго време. А за да ни остане живот и след пенсия трябва да се държим максимално здрави, докато сме на така наречената служба.

Сега е лято и климатиците работят на максимална охлаждаща степен – където ги има, разбира се. Но лукс ли са службите с климатик или повод за дрязги между колегите?
И така, предлагам ви да разгледаме именно тази тема – как се споразумявате с колегите в офиса кога, как и на колко градуса да работи климатикът? Повод ли е това за търкания, спречквания, кавги и намалява ли се качеството на работата?

На пръв поглед климатикът е удобство. Но поставен всред 5-20 разностранни и къде по-странни личности си е завързваща фабула за роман – къде смешен, къде драматичен.
Един излиза и ви казва, че след последната бронхопневмония, изкарана заради климатик предпочита да остане без работа, отколкото да рискува живота си.
Друг ви казва, че е алергичен и не издържа на климатик, трети обаче държи да му е хладно. Няколко жени ви казват, че са в критическата и ту им е горещо, ту им е студено... Да не забравяме и природозащитниците, които изпадат в криза, когато видят климатика на 20 градуса и прозорците широко отворени, защото видите ли еди си кой искал свеж въздух от вън – и това примерно на оживена градска улица – разбирайте замърсена градска улица. Как да не се възмутиш за безсмисления разход на електроенергия? Ако си шеф направо можеш да уволниш подобен служител. И то с пълно право, защото това е ярък пример за безмозъчност и безотговорност.

А вие как точно се справяте в този хаос и успявате ли да работите?
Остава ли ви време да работите от дебатите кога и как да бъде включен климатикът?
А ако сте шеф трябва да вземете някакво Соломоновско решение и да постановите какво да се случва в офиса, защото иначе наистина рискувате цялото лято да мине на лятна вълна – отпуски, разходи за климатик и разговори за него.
Наистина може би добре правят фирмите, които обявяват най-слабия си, откъм работа, летен месец за отпуска за всички служители и така си решават всички проблеми.
Но за всички останали колективи, как успяват да преживеят летните горещини в усилна работа?

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време