Интимно

Методи на контрацепция от историята

Амулет от тестиси на невестулка

19.04.2014г. / 14 31ч.
Илияна Николова
Снимка: freeimages.com

Снимка: freeimages.com

Нежеланата бременност безспорно си е проблем от древни времена до днес! Още от средните векове хората са ползвали различни методи на контрацепция, някои от които наистина ефективни.

Например, отварите от силфиум (лат. Silphium) – растение, наподобяващо копъра, били използвани много успешно за бърза контрацепция след полов акт, както и при ускоряване на родилния процес в края на бременността. За съжаление, това растение не вирее вече по нашата земя!

Но какво да кажем за контрацептивите в историята, които не са били толкова успешни – или поне малко успешни... Моля, не опитвайте нито един от тях!

Лимони

Според легендите, женкар №1 на 18 век – Джакомо Казанова е откривателят на контрацептивните качества на лимона! Лимоновият сок съдържа лимонена киселина, известна като „убиец на сперматозоидите“. В съвременните изследвания е установено, че лимоновият сок обездвижва за известно време сперматозоидите, което сериозно намалява шансовете им да достигнат до целта си. Дамите от Средновековието са си правили дамски душове с лимонов сок, но методът не е 100% ефективен.

Презервативи от животински черва

Отново поздравления за господин Казанова – благодарение на него развитието на методите за контрол на раждаемостта набират сериозна скорост. Той спомага за изобретяването на презервативи от животински черва. Гадост, ще си кажете! Но все пак, презервативите и днес са си едно от най-ефективните средства за контрацепция!

Има доказателства, които оспорват титлата на Казанова като изобретател, защото се смята още, че предците ни от древен Египет (или дори по-рано) са използвали животинските черва срещу бременност. Повечето модерни кондоми се появяват на пазара официално чак през 19 век, след като Чарлз Гудиър открил метода за вулканизиране на каучук през 1839 година.

Кихане

Древните гърци са ни дали корените на демокрацията (която днес толкова свирепо потъпкваме, но това е друга тема), първите олимпийски игри, да не говорим за постиженията в архитектурата, които се използват и в съвременното ни общество, но също така са измислили и един метод срещу нежелана бременност – кихането!

Гръцкият лекар Соранус се съмнявал в ефективността на специалните амулети срещу бременност, но не се свенял да подкрепя кихането. Според него кихането изтласква телесните сокове както отгоре (през носа), така и отдолу (през гениталиите). Малко нелепо от съвременна гледна точка, но какво да се прави!

Дива мента

Дивата мента е билка от семейството на ментата (лат. Mentha pulgium). Етеричното масло или екстрактът от нея е бил използван като контрацептив през цялата човешка история. Не само това – този метод действа и като репелент против насекоми и бълхи, а ароматът му е използван като основа за парфюм.

Природното съединение пулегон, открито в дивата мента, в днешни дни се определя като токсично и може да доведе до припадъци, дори да предизвика кома, защото влияе на черният дроб и предизвиква сърдечна недостатъчност. Вероятно древните са объркали ефекта му, защото по-скоро билката може да предизвика аборт, отколкото да предпази от нежелана бременност.

Бучиниш

Още една билка, използвана широко през вековете. Смята се, че намалява либидото на мъжа, като се намазва върху тестисите му. През 18 век дори се е смятало, че лекува сифилис и бактериални инфекции. Дори отварата от бучиниш е предписвана и срещу туберкулоза! Намазан върху тестисите под формата на етерично масло или като добавка към мехлем, бучинишът предизвиква набръчкване на скротума и намаляване на либидото.

Свързани статии

Животинска тор

И по-специално крокодилската тор е смятана от древните египтяни и древните индийци за ефективен метод за превенция на бременността. Жените са смесвали малко от тора с лъжица мед, така че да се получи твърда смес, която са поставяли във вагината като песар. Ако трябва да сме честни – ако не друго, то поне миризмата ще ви предпази от нежелана бременност! Едва ли някой мъж ще пожелае да ви доближи!

Амулет от тестиси на невестулка

Днес невестулките сигурно са благодарни, че този метод вече не се използва. Но в Средновековието се е смятало, че ако жената носи на бедрото си амулет изработен от тестиси на невестулка, ще се предпази от нежелана бременност. Този специален амулет при липса на невестулка може да бъде изработен и от чисто черен котарак. Дори няма обосновка как точно работи този метод.

Древноегипетски бариерен метод

Египтяните са едни от първите хора, изобретили бариерния метод на контрацепция. Има доказателства, отпечатани в древни документи от около 1550 г. пр. н. е, че жените са използвали вагинални свещички, приготвени от акация, фурми и мед под формата на гъста паста. Тази паста се намазва върху влакна, най-често от памук или вълна и се слага във вагината, подобно на тампон. Така влакното физически възпрепятства сперматозоидите, а сместа от меда, акацията и фурмите действа като спермицид.

Последните проучвания показват, че акацията във ферментирало състояние съдържа млечна киселина, която влияе негативно на подвижността на сперматозоидите и оттам идва ефективността на този метод.

Коментирай
Свободно време