Интимно

По какъв начин порното влияе на психиката и интимността?

За много хора гледането на порнографско съдържание изкривява тотално представата за реалността

08.06.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Дали гледането на порно е толкова лошо? Всички знаем колко голяма част от истината за секса бива изопачена в порно филмите и порнографското съдържание. Всеки човек е гледал поне веднъж порно, но има хора, за които то е неотменна част от ежедневието и средство за удовлетворяване на сексуалната енергия.

По какъв начин порното вреди на психиката и интимната връзка?

1. Гледането на порно прави мъжете импотентни.

За съжаление, според немско проучване, мъжете, които гледат порно редовно са много по-склонни да не успеят да получат ерекция при нормален интимен акт. Не е съвсем напълно доказано, че само порното е в основата на проблема, но според изследователите то е един важен компонент.

2. Гледането на порно свива мозъка.

Звучи невероятно, но изследователи от Берлин успели да докажат, че има връзка между намаляването на обема на мозъка и гледането на порно. Мозъчната активност също намалява в отговор на сексуалните стимули.

3. Хората, които гледат порно, имат трудности в създаването на връзка.

Университетски изследователи от Сидни, Австралия пък установили, че потребителите на порно съдържание, които гледат прекалено много цинизми имат тежки социални прояви, свързани дори със закона.

Те забелязали още, че хората, гледащи порно се вглъбяват прекалено много в това и то ги кара да изкривяват представата си за реална връзка. Отношенията от порно филмите започват да се пренасят в истинския живот, което влошава интереса към нормалните интимности.

4. Гледането на порно намалява отдадеността в отношенията.

Много партньори страдат от това, че половинките им гледат порно и това изкривява представата им за значими взаимоотношения и ги отдалечава един от друг. Според списания Psychology Today, хората, които са спрели да гледат порно материали са станали по-ангажирани към техните партньори.

Свързани статии

5. Порното дава лош пример за отношението към жените.

За съжаление, в повечето порно филми жените са представени в подчинена позиция, често се наблюдава грубост и унижение спрямо тях, представено като удоволствие. Феновете на тези филми са по-склонни към унизителни актове спрямо жените си. Нормалният сексуален акт, какъвто съществува между повечето двойки, не им доставя нужното удоволствие.

6. Порното и депресията имат връзка.

Моментната наслада и удовлетворение, което носи гледането на порно филм или съдържание, е измамно. Много често след като отмине този временен ефект, мозъкът изпада в потиснато състояние от това, че не може да осъществи наяве тези отношения.

Учените направили проучване чрез въпросници, на които участниците трябвало да отговорят. Оказало се, че хората, гледащи порно поне 3 пъти седмично, имали сериозни сигнали, отговарящи на депресивни състояния, според психологическите тестове.

7. Кара хората да не оценяват любовта.

Гледането на порно може тотално да обърка представите и понятията за това що е секс и що е любов. Изследванията доказват, че заради порното агресивният и лишен от емоции секс превзема съзнанието на порно феновете и изкривява преценката им за реалността. Всъщност това разваля и множество връзки поради невъзможността за истинска социална интимност, каквато сексът с любов осигурява.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
издислав ( преди 7 години )
ми то ...ако го няма порното кво да прайш,напротив порното отказва човека от други вредни навици като пиене,пушене...също къде ще намериш по добър инструктор за изпробване на пози с любимия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 10 rate down comment
Антон ( преди 9 години )
Госпожо Николова, ако имате поне малко останали етични и морални ценности веднага бихте се извинили на всички свои читатели за абсолютните измислици които сте написали в тази статия. Жалко е че все още има хора които дават платформа на измислени журналиси и автори като вас да се изразяват по медиите! Ако имахте малко достоинство като автор на статии бихте направили първо проучване по седемте точки за да се информирате по въпроса. А ако ви мързи да си вършите работата като легитимен журналист аз бих ви помогнал като ви оборя по всяка една точка която сте засегнали тук. Жал ми е за българите които все още ви вярват на абсолютните глупости които пишете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21 rate up comment 1 rate down comment
Лупи ( преди 9 години )
Един въпрос - колко хора не гледат порно??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар