Семейство

Какви странни неща правят телата ни от студ?

Мъжете се чувстват „игриви“ в студените дни

18.06.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нашето тяло може да прави какви ли не странни неща – някой с предназначение, други вследствие на нещо. Различните температурни влияния предизвикват необичайни реакции у нашето тяло!

В горещите летни дни нека си припомним малко прохладата на зимата и есента и да отгатнем как тялото ни реагира на студа! Замисляли ли сте се какво друго странно нещо, освен щръкването на мъжките и женските зърна се случва на тялото при допир със студен предмет или в студеното време?

Скротумната торбичка на мъжете рязко се свива

Олеле! Това може и да е болезнено! Внезапното излизане на мъжете на студа предизвиква спазъм на скротума, който намалява размера си в досег със студения въздух или в студена вода. Обратното – в горещите летни дни скротумът увеличава обема си!

Тестисите на мъжете изчезват!

Не буквално, разбира се, но все пак се прибират доста назад плътно към тялото. Понякога дори единият тестис може да излезе извън скротума и да се „прибере“ навътре към слабините. Това може да стане по най-различни причини, едната от които е рязкото спадане на температурата.

Мъжете се чувстват „игриви“ в студените дни

Има дебат за това дали мъжете или жените са по-похотливи през студените месеци и дали не съществуват различия и тук. Много хора смятат, че студът замразява и чувствата, докато не дойде лятото, когато страстите кипят. Поради някаква причина, сексуалният апетит на мъжете нараства през зимата.

Свързани статии

Пилоерекция или настръхване

Настръхването се случва както от студ, така и от различни емоции – възбуда, страх, ужас. Настръхването на космите по цялото тяло, най-вече по ръцете и краката е физиологична реакция към студа, стремеж на тялото да се съхрани.

В графа „настръхване“ можем да прибавим и настръхването на зърната, което за дамите може и да е неудобно, но за господата е супер гледка!

Екстремно оцеляване в студа

Телата ни могат буквално да превключват на авариен режим. Мозъкът и нервната система изпращат сигнали към тялото за превключване на щадящ режим за запазване на енергията и топлината. Така някои недотам важни за живота функции на тялото се „изключват“, за да може да се пести енергия за запазване функциите на жизненоважните органи.

Немалко са невероятните истории с оцелели след лавина или изгубени в планината през зимата.

Хората правят странни неща, за да се спасят от студа

Заради страха от измръзване и загуба на живота, хората са способни да направят всичко, за да се стоплят, включително да отидат на странни места, да се завият с всякакви гадни предмети, да ядат гнусни неща и какво ли още не. Това също е компенсаторен механизъм на мозъка, който се отключва в ситуации на екстремен стрес и шок за организма, предизвикан от прекален студ или хипотермия.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )