Семейство

Най-важните кариерни съвети за жените

Подобрете вашата „емоционална интелигентност“

15.07.2014г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Живеем във времена, в които равнопоставеността между половете става все по-осезаема. Въпреки това, в свят, доминиран от мъжете, особено на ръководни позиции или в областта на характерните за мъжете професии, е много трудно за е дна жена да докаже качествата си на лидер.

Кои са най-важните съвети за жените, които имат желание да градят кариера в тази изпълнена с тестостерон среда? Кои са най-важните ценности в корпоративния свят, към които една жена трябва да се стреми, за да успее?

Знайте разликата между истина и възприятие

На първо място е важно да се знае, че думите и действията се оценяват и възприемат различно от мъжете и жените. Ако вие сте силен, настоятелен и решителен жена-лидер, вие сте възприемана като зла кучка, или по-лошо. Това е културен нюанс, който невинаги е съзнателен. Просто това е първосигналната реакция на масата хора.

Най-важното за добрата ви реакция е внимателната и правилна преценка.

Подобрете вашата „емоционална интелигентност“

Изследванията показват, че повишаването на емоционалната интелигентност ще ви даде по-добро професионално и лично израстване, отколкото всичко останало. Добре е да се научите да не действате спонтанно и емоционално, както е в природата на всяка жена, а да се абстрахирате от дразнителите и конфликтните ситуации, за да отсъдите трезво.

Не се дръжте като мъж

Никой не иска това от вас. Именно в разликата между половете се крие добрият баланс. Мъжете и жените имат различни качества в различна степен. Често жените губят автентичността си, стремейки се да се държат мъжки в професионален план.

Да, жените трябва да свикнат с конфронтацията, да бъдат силни в убежденията и да взимат светкавични решения, но според психолозите това не са мъжки черти, напротив! Това е просто един стереотип, в който жените са набедени, че взимат емоционални решения, а мъжете – аналитични. В действителност ние всички действаме не само чрез разума, но и чрез емоциите и инстинктите си. Важна е степента на поддаване на емоциите.

Свързани статии

Усъвършенствайте увереността си

Ако самочувствието ви е проблем, справете се с него. Спортът е много добър начин да повдигнете самочувствието си спрямо мъжете. Работете над увереността си, защото това е основният начин да бъдете конкурентни и да спечелите доверието на околните.

Демонстрирайте вашите постижения

За разлика от мъжете, които обичат да се хвалят, жените са по-малко склонни да тръбят за своите постижения. Бъдете по-самохвалски настроени, без да прекалявате разбира се. Важно е успехите ви да не останат незабелязани. Зарежете скромността, тя е отживелица. Никой няма да следи специално за постиженията ви, ако вие не дадете тласък на успехите си.

Спрете да бъдете твърде мили

В женската природа е заложена учтивост и внимателно отношение. Понякога обаче тези качества пречат, защото някои хора се възползват от добротата и коректното отношение. Не става дума да се превърнете в злодеи, които взимат страха на колегите или подчинените си, а за повече настоятелност и твърда ръка.

Водете разговора

Лидерството се установява всеки път, когато има разговор и всеки разговор предлага възможност за въздействие и влияние. Вашите думи и действия могат не само да ви дадат възможност да повишите самочувствието си, но и да упражните контрол над човека отсреща.

Думите са основна градивна част от живота, който искате да имате. Избирайте ги внимателно!

Коментирай