Свободно време

Как да блеснете на интервюто за работа?

Направете някои основни проучвания за компанията

17.02.2014г. / 14 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Интервютата за работа са неизбежна част от търсенето на работа. Често са изнервящи, проточващи се часове, отлагани с дни, но са неизбежни. От кандидатите за работа се изисква в рамките на някакво време да грабнат вниманието на интервюиращия, да бъдат забелязани и най-важното – да получат желаната позиция.

Мисията да убедите евентуалния ви работодател, че от многото кандидати вие сте правилния човек е мисия, в която трябва да блеснете пред останалите. С малки и правилни стъпки по време на интервюто вие може да увеличите шанса си за успешна реализация.

Първото и най-важно нещо е да проучите компанията

Показването на знания за историята на компанията ще впечатли интервюиращия. Основна грешка, която допускат много кандидати за работа е, че не събират достатъчно информация за фирмата. Трябва да направите някои основни проучвания. Да разгледате сайта на компанията, да разберете какви са услугите, продуктите, които предлагат. Ако има някакви почетни награди, да разгледате прессъобщения за повода, по който хората са били наградени и т. н.

Опитайте се да останете максимално спокойни

Напълно естествено е да сте малко изнервени по време на интервюто. Опитайте се да се успокоите, бъдете максимално съсредоточени. Освободете се от негативните мисли и страха. Голяма част от кандидатите приемат интервюиращия като човек, който задължително иска да ги хване неподготвени. Напротив!

Този, който провежда интервюто има интерес то да минава гладко, бързо и да намери най-подходящия кандидат. Няколко дни преди интервюто може да направите нещо като малка репетиция – как се движите, ръкувате, какъв е тембърът на гласа ви.

Бъдете подготвени с отговори

Вече почти не задават въпроса „Защо напускате старата си работа?“ или „ Защо искате да започнете в нашата компания?“. Най-често интервюиращите искат кандидатите да представят себе си с няколко думи. Обикновено в тези моменти сте объркани и не знаете откъде да започнете.

Дали да говорите за професионалните си постижения или за личния живот. Говорете най-много пет минути. Опитайте се да обобщите кариерата си в едно изречение. Не преразказвайте своето CV.

Фокусирайте се върху постиженията и успехите, които сте имали до момента, завършвайки с това защо именно тази позиция е привлякла вниманието ви. Хубаво е да дадете примери от предишната си работа за ситуациите, от които може да проличи, че имате основните умения и способности, които търси компанията в кандидатите за позицията.

Отбележете, че умеете да работите в екип, в ситуации, в които се изиска навременно завършване на проекти, дайте пример за вашите творчески решения за справяне с проблеми.

Коментирай