Интимно

Различни от тривиалните причини за развод

Какво може да доведе до развод тихомълком?

19.05.2016г. / 17 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Винаги е по-лесно, когато прекратяваш връзка. Но когато бракът е пред своя край, разводът е трудна стъпка, която не всяка двойка предприема.

Причините за развод не са никак малко. Тривиалните са крайно нагнетяване на напрежение, непреодолими различия в характерите, изневери, пороци, дори домашно насилие.

Тези причини са конкретни и не е трудно да бъдат изтъкнати като такива. Но има и други, на пръв поглед неосъзнати причини, които изглеждат маловажни, но всъщност са солиден повод за разруха в отношенията.

Не сте се забавлявали достатъчно

Какво прави един брак истински жив, ако не забавлението?! Ако приемате партньорството си единствено като делово сътрудничество с взаимни облаги, неминуемо ще дойде момент, в който това партньорство ще се похаби. А след това накъде?

Важно е да си осигурявате поводи за радост непрекъснато. Правете неща, които ви карат да се смеете, шегувайте се, пътувайте, играйте на игри дори! Всичко е по-леко и преодолимо, когато има смях!

Не сте потърсили помощ за децата

Отглеждането на децата е трудна задача. Когато и двамата родители работят, времето е крайно недостатъчно. Вниманието, което трябва да се обръща на децата, трябва да е по-голямо, но това е трудно осъществимо.

Понякога се налага да поискате помощ от близки или да наемете човек за отглеждането на децата. Някои родители предпочитат да се справят сами, но това е идеална предпоставка за скандали, неразбирателства, напрежение и развод.

Липса на разговори и комуникация

Много е лошо да няма какво да си кажеш с половинката. Предполага се, че това е най-близкият ти човек, а оказва се това не е така. Разминавате се някъде по трасето, комуникацията ви куца.

Не говорите за проблемите. Премълчавате. Всичко това се трупа ли, трупа, докато не избухне като бомба със закъснител.

Не слушате семейството си

Понякога любовта пречи на ясната и точна преценка. Човек не слуша родителите и близките си, когато казват, че този човек не е за вас. Мислите си, че те не го познават както вие, че не разбират, че са стари и изглупели.

В много случаи обаче, след като човек върне лентата назад, осмисля, че близките му са били прави. Те са имали трезв поглед върху нещата отстрани и са направили правилна преценка, за разлика от вас. Но е твърде късно.

Не сте осъзнали защо сте се оженили

Идва момент на равносметка, в който осъзнавате, че наистина не знаете точната причина, поради която сте се оженили. Или пък на този етап тя вече не ви се струва толкова солидна, колкото в началото.

Разбирате, че никога не сте обичали този човек чак толкова. Или пък че да се ожените, само защото сте бременна е било грешка. Осъзнавате, че той никога няма да се промени, колкото и да ви се иска и да сте смятали, че това ще стане.

Свързани статии

Не спирате да се оплаквате на приятелите си

Някои хора не знаят кога трябва да замълчат и кога да споделят повече от необходимото. Ако прекрачвате границата да разказвате твърде много от личния ви и интимен живот като брачна двойка, неминуемо разни неща ще достигнат до половинката ви рано или късно. В много случаи това е предпоставка за влошаване на отношенията и раздяла.

На пръв поглед това може да не ви се струва толкова обидно, но всъщност е и наистина може да бъде препъникамък в брачните отношения.

Снимка: iStock

Коментирай