Интимно

Интроверт и екстроверт – трудностите в такава връзка

И как да извлечете полза от различията си?

10.09.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Противоположностите се привличат, но истината е, че това се случва само за малко. При дълготрайните връзки различията започват постепенно да се превръщат в проблем. Ако вие сте екстроверт, а приятелят ви интроверт, то вероятно между вас съществуват доста изразени разлики, най-вече на ниво характер.

На вас ви се танцува цяла нощ, искате да говорите с приятели, дори с непознати от съседната маса, нямате нищо против да привличате внимание и да сте център на купона. Докато приятелят ви предпочита да си седи вкъщи, да чете книга и да води задушевни разговори. Понякога дори разговорите са му в повече и предпочита мълчанието.

Ключът е във фокуса

Обикновено сме свикнали да се фокусираме върху различията. Те започват да заемат централна позиция в отношенията. Всичко се върти около различията, което пречи да се отбележат позитивите.

Всъщност, компромис е не да преглъщаш онова, което не ти харесва, а да се опиташ да спечелиш от връзката. Тоест, ако успеете да определите чертите, които харесвате у партньора си, да съумеете да им подражавате.

Погледнат от тази страна компромисът вече звучи като позитивен акт, а не като ощетяване. Пак правите компромис със своите разбирания, но възприемате и нещо, което ви харесва. Това е прекрасен начин да извлечете само позитиви от връзката си с интроверт или съответно екстроверт.

Всеки харесва черти от характера на другия, които не притежава

Който и екстроверт или интроверт да попитате ще ви отговори, че има черти от характера на противоположния типаж темперамент, които харесва и му се иска да притежава.

Бъдете честни с партньора си

Не очаквайте партньорът ви да може да чете мисли. Това важи особено за мъжете. Те са по-буквално мислещи от жените и по-трудно разбират абстрактните намеци. Ето защо директната комуникация е важна и ще ви спести много недоразумения и дрязги.

Ако имате нужда да излезете с момичетата и да купонясвате, както вие си знаете, но приятелят ви предпочита да си остане вкъщи – уважете желанието му. Но все пак му дайте да разбере, че е важно за вас той да дойде. Не упорствайте, а проявете разбиране. Важно е да се разберете, че от време на време единият трябва да придружава другия на събития, дори да не му се нрави. Двойка сте все пак.

Просто не трябва да превръщате това в проблем и препъникамък, защото ще повлияе зле на връзката ви. Ако държите един на друг, опитайте се да спазвате това правило.

Напомнете си защо се влюбихте един в друг

Можете да го направите мислено за себе си, но може да го направите и открито като разговор. Стига и двамата да сте отворени към такъв тип комуникация, би ви било много полезно. Така може и да откриете нови черти у другия, заради които да го обикнете още повече.

Различията ви могат да ви помогнат

Различията са онези, които са ви събрали – не позволявайте те да ви разделят. Те могат да ви помогнат да се видите през очите на другия и да почерпите от неговите качества. Пък и екстровертите и интровертите имат какво да научат едни от други.

Снимки: iStock

Коментирай