Интимно

Как се променя влюбеното ви тяло?

Онова, което не може да се контролира

21.10.2016г. / 17 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато сме влюбени, тялото ни започва да реагира по различен от нормалния начин. Външните и вътрешните промени вследствие на силното и приятно чувство, което изпитваме в самото начало на една зараждаща се любов, имат своето медицинско и научно обяснение.

Как се променя тялото ни, когато сме влюбени?

Наркотична зависимост или алкохолно опиянение

Според изследванията, да си влюбен поражда усещания, подобни на тези при наркотична зависимост или алкохолно опиянение. Тези усещания се дължат на химикалите, секретирани в мозъка и надбъбречните жлези – допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин. Те предизвикват възбуда, привличане, безгрижност.

Изчервяване, изпотяване на дланите и сърцебиене

Това са едни от най-често проявяващите се симптоми, особено в самото начало на връзката, когато тя е на ниво срещи. Трепетът от неизвестното, от това дали ще се представите добре и дали нещата ще потръгнат кара тялото да реагира.

Отделят се хормоните норепинефрин и адреналин, които по същността си са стресови хормони. Те предизвикват ускоряване на пулса и изменения в кожата и потните жлези.

Зениците се разширяват

Зениците се разширяват, когато сме влюбени, заради действието на симпатиковата нервна система. Тя не се контролира волево и сме неспособни да прикрием емоционалната си възбуда, когато погледнем партньора си.

Чувствате се неразположени

При някои хора могат да се появят симптоми на неразположение, когато са силно влюбени. Възможно е да изгубите апетит, да се чувствате неспокойни, да изгубите съня си.

Гласът ви може да повиши височините си

Когато говорите с партньора си, несъзнателно може да повишите октавите на гласа си. Това се случва, за да се опитате подсъзнателно да изразите симпатиите си към него, а и да го подканите да ви отвърне с умиление и любов.

Изследванията показват, че повече от половината проучени жени са склонни да изтъняват гласа си, когато говорят с любимия.

Притеснявате се, когато той/тя не е около вас

Тук отново се намесват механизмите на наркотична зависимост. Когато източникът на допамин, адреналин и окситоцин (вашият партньор) не е около вас, вие започвате да се чувствате зле, тревожни, нервни, стресирани, спохождат ви натрапчиви мисли.

Хормоналният ви баланс се изменя

В началото на връзката хормоните бушуват в буквалния и преносния смисъл. Отделените хормони на стреса, които са в по-големи количества, когато все още съществува тръпката, влияят зле на останалите хормони в тялото.

Кортизолът (хормон на стреса), секретиран от надбъбречната жлеза, се увеличава както при жените, така и при мъжете. Твърде високите му нива обаче крият опасности за здравето.

Свързани статии

Любовта всъщност наистина може да разбие сърцето

Дори тази фраза да се употребява в преносен смисъл, съществува и риск от реална заплаха за сърдечното здраве при любовна мъка.

При кризисен момент в любовта (смърт на партньор, болезнена раздяла, развод) съществува риск нивата на стресовите хормони да излязат много над допустимите граници. Това се отразява зле на сърцето. Възможно е да настъпи състоянието стрес-индуцирана кардиомиопатия. Симптомите ѝ силно наподобяват тези при инфаркт.

Либидото е най-силно в началото

Нормално е и всички двойки изпитват това. В началото хормоните са толкова бурни и с повишени нива, че сексът е всичко, за което мислите в началото на връзката. Постепенно с утихването на хормоните и с течение на улягането на връзката желанието за секс намалява. Ето защо много хора бъркат това със загубата на чувства, което всъщност няма нищо общо.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 7 години )
i kakvo kato imam podobni simptomi ? samo da ne se po4ne sega niakoi da mi obiasniava , 4e muja kogoto obojavam ne znae tova ? ot godini mu go kazvam vseki den i mig ne propuskam za da go celuna s cialata si obi4 , i 4e me4taia da stane realnost tazi liubov , a ne tuk v neta !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар