Интимно

Защо нямам желание за секс, докато кърмя?

Няколко отговора на този въпрос

26.09.2017г. / 10 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сексът след раждането често бива избягван от много жени. Причините да не ви се прави секс могат да са много. Нито една от тях обаче не означава, че сте спрели да обичате партньора си. 

Доктор Дженифър Уайдър обяснява в своята книга „Наръчник за оцеляване на младата майка“ защо нямате никакво настроение за „това“.

Съществуват много обяснения защо младите майки нямат желание за секс след раждането на бебето. Навярно това състояние е неприятно както за вас, така и за партньора ви. Но не се отчайвайте: нормално е. Ето някои причини за понижено либидо:

Непостоянни нива на хормоните

След раждането на бебето нивата на естроген и прогестерон падат, което може да доведе до понижаване на либидото. Ако кърмите, хормонът пролактин се поившава, което пък потиска образуването на другите хормони и допълнително намалява желанието за секс. Могат да минат месеци, преди хормоните ви да си върнат стойностите отпреди забременяването. 

Причини за загуба на сексуално желание след раждане

Умора

Излишно е да се споменава, че младите майки често страдат от преумора. Само че умората и изтощението могат да причинят повече поразии в организма ви, отколкото предполагате. Неспокойният сън нощ подир нощ може да доведе до стрес, потиснато настроение, неспособност за взимане на решения, влошени имунни реакции и в края на краищата – нежелание за секс. 

Притеснения за външния вид

Много жени се притесняват дали партньорите им продължават да ги намират привлекателни. Колкото и да са нормални такива чувства, те пречат на желанието да бъдете интимни с партньора си. 

Знаци, че правите точно толкова секс, колкото ви трябва

Свързани статии

Болка

В зависимост от сложността на раждането, което сте преживели, е възможно някои разрези все още да не са зараснали напълно и да ви болят. Даже да не са ви правили епизиотомия или цезарово сечение, перинеумът е бил доста разтегнат и най-вероятно болезнен. При много жени болката в тази област ги изпълва със страх и ужас, което на свой ред значително намалява желанието за секс. 

Сухота на влагалището 

При кърмещите жени повишените нива на пролактина и понижените нива на естрогена и прогестерона могат да предизвикат сухота на влагалището. Без подходящ овлажнител актът може да бъде болезнен, в резултат на което жените да започнат да избягват интимните отношения с партньора си, особено докато кърмят. 

* * * 

Из "Наръчник за оцеляване на младата майка" на д-р Дженифър Уайдър
Издателство "Кибеа"

Коментирай