Това сладко може да се приготви както от купешки, така и от домашни или диви ягоди.

1 кг плодове (ягоди, диви ягоди)
1 кг захар
1/2 ч. ч. вода
1 чаена лъжица лимонтузу (лимонена киселина)

Почистете плодовете и ги измийте добре. Ако са по-едри може да ги нарежете на половинка или четвъртинка, по желание.
Поставете в голяма тенджера ягодите, захарта и водата. Оставете да заври на умерен огън.
След завирането намалете на слаб огън и махайте с решетеста лъжица образуващата се отгоре пяна.

Сладкото се вари около 45-60 минути. Разбирате, че е готово, когато вземете и капнете от сиропа върху суха чиния. Ако капката се задържи във формата – сладкото е готово, ако се разлее – следва да се повари още малко.

След сваляне от огъня добавете лимонтузуто. Разбъркайте добре. Разпределете по буркани, затворете ги и обърнете докато изстинат.