Меню

Шоколадова торта с малини

31 януари 2013 | 10:08 | Аз жената
Добави в любими
100 г брашно 
1 ч. л. бакпулвер 
щипка сол 
1 с. л. натурално какао 
120 г краве масло 
90 г захар 
120 г натурален шоколад (мин.56 % какао) 
100 мл сварено силно кафе 
1 яйце 
180 г малини 
1 с. л. натурално какао 
20 г малини за украса

Продукти
Приготвяне

В тенджера се сипва кафето и се прибавят маслото и захарта. На умерен огън се разтопяват продуктите. Тенджерата се маха от котлона и се прибавя настърганият шоколад. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, щипка сол и 1 с. л. какао. Изсипва се в шоколадовата смес и се разбърква до хомогенност. Добавя се яйцето и тестото се разбърква още веднъж.

Форма за торта с диаметър 18 см се намаслява и се застила с хартия за печене. Изсипва се половината от тестото. Отгоре се нареждат малините и се покриват с останалото тесто. Тортата се пече в предварително загрята фурна на 180-190 градуса за 50 минути.

Готовата торта се охлажда, поръсва се с останалото какао и се украсява с малини (или с шоколадова глазура): 75 г натурален шоколад, 60 мл течна готварска сметана, 12 г краве масло (със стайна температура), 1/2 с. л. коняк (по желание).
Сметаната се кипва и се отнема от котлона. Прибавя се настърганият шоколад и маслото (по желание и коняк). Разбърква се до пълно разтваряне на маслото и шоколада. Топлата глазура се излива върху изстудената торта (задължително върху изстудена торта).

Авторът на рецептата е Десислава Николова, участник в конкурса „Празнични трапези“.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай