Меню

Тайната на перфектната марината

14 април 2014 | 11:31 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Тайната на перфектната марината

Приготвяне

Маринованото месо е по-вкусно и по-крехко, всички сме единодушни. С малко допълнителни познания за това как маринатата работи чрез законите на химията, можем да обогатим месото с експлозия от вкусове и аромати!

1. Спестете време и нарежете месото. Маринатата действа като преминава от клетка в клетка през тъканта. Като нарежете месото на парчета ще улесните процеса на осмоза (преминаване на водните молекули през тъканта от страната с по-ниска концентрация, към страната с по-висока концентрация). Маринатата ще премине по-лесно от външния към вътрешния слой на месото, когато то е нарязано. Най-добре го натопете в маринатата и го оставете да се накисне за една нощ по възможност.

2. Направете няколко прореза в месото за по-добри резултати. Не е нужно да разрязвате цялото месо от край до край – достатъчно е само да направите 3-4 прореза по диагонал. Така маринатата ще проникне по-лесно и бързо навътре в месото. За максимален ефект направете прорези и от двете страни на месото.

3. Добавете плодов сок. Прясно изцеденият плодов сок съдържа протеаза – ензим, който помага да бъдат разрушени пептидните връзки на протеините. Така месото става по-крехко и се топи в устата. Можете да добавяте всякакви плодови сокове според вкуса ви. Достатъчни са няколко лъжици – така хем месото няма да е свръхсладко (ако не искате това), хем ще добие чудни аромати.

Още една причина да използвате марината в готвенето е, че полифенолите, които тя съдържа са силни противоканцерозни съединения, които предпазват клетките на организма от злокачествени изменения.

Снимка: freeimages.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай