Меню
Готварство

3 съставки, които помагат за обелване на сварени яйца

Хитри трикове за бързо белене на яйца

14.04.2024г. / 06 00ч.
Илияна Николова
3 съставки, които помагат за обелване на сварени яйца

Варените яйца са една от най-здравословните закуски. Те са богати на витамини и минерали, протеини и полезни мазнини, които в комбинация стабилизират кръвната захар, дават много енергия, ситост и са вкусни.

Едно от най-досадните неща обаче е да белите трудни за обелване варени яйца. Когато черупката е упорито прилепнала за белтъка, с премахването ѝ си заминава и половината от яйцето. А не искате това, нали?

Ето 3 хитри съставки, които можете да добавите към водата, в която варите яйцата. Те ще помогнат за бързо и лесно обелване на варените ви яйца. 

Сода за хляб

Содата за хляб, добавена към врящата вода, може да ви помогне да обелите варените яйца за секунди. Тя има ниско pH, докато албуминът в яйцата е с високо. Добавянето на сода към водата блокира механизма, при който албуминът предизвиква прилепване на черупката към вътрешната ципа на яйцата. Това ги прави лесни за обелване. 

Свързани статии

Оцет 

Оцетът укрепва черупката на яйцето и я предпазва от напукване. В същото време той въздейства върху белтъка, като го стяга по-лесно и помага за задържането му вътре в ципата на яйцето. Това е особено важно, когато варите по-стари яйца, имащи склонността да се напукват лесно. След като ги извадите от водата с оцет, обелването им ще е много лесно. 

Свързани статии

Олио

Излейте 2-3 супени лъжици олио във врящата вода с яйцата. Оставете да се варят 7-8 минути. Олиото прониква в порестата черупка на яйцата. След счупването им черупката става много по-лесна за обелване и в повечето случаи дори пада на цели парчета, което прави премахването ѝ още по-лесно. 

Коментирай