Меню

New Orleans – Gumbo от шеф Иван Манчев

28 ноември 2014 | 11:30 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
300 г бекон, който се разтопява в тиган, неговата мазнина ще ви бъде необходима за ястието
2 и 1/2 чаена лъжичка брашно
2 и 1/2 чаена лъжичка целина
1 голяма глава лук
5 скилидки чесън нарязан на ситно
1 кървавица/наденица, нарязана
1 чаша вода
1/4 кубче телешки бульон
1/8 чаена лъжичка захар
сол на вкус
1/4 лют сос като табаско
2 дафинови листа
щипка мента
една малка консерва цели домати 
една чаена чаша доматен сос
300 г бамя
1 чаена лъжичка бял оцет
месо от рак
250-300 г почистени сурови скариди
1/4 чаена лъжичка сос Уорчестър
бамя на прах
ориз за гарнитура

Продукти
Приготвяне

Направете запръжка като смесите брашното с мазнината от бекона в голям тиган, докато се получи гладка консистенция (необходимо е да бъркате непрекъснато). Махнете от котлона и продължете да бъркате докато сместа спре да се готви.

Фино нарежете целината, лука, чушката и чесъна и ги запържете в запръжката, а след това добавете наденицата. Гответе на средна до ниска температура, до омекване на зеленчуците за около 10-15 минути. Махнете от огъня и оставете настрани.

Сложете вода и телешки бульон в тенджера. Разбъркайте докато бульонът се разтвори и след това го смесете със запръжката. Намалете температурата и сложете захар, сол, лютивия сос, дафиновия лист, ментата, прах от бамя, цели домати от консерва и доматено пюре.

Оставете на тих огън за около 1 час. Междувременно разтопете мазнината от бекона и сгответе бамята с бял оцет на средна температура за около 15 минути. Махнете от огъня и добавете към останалата част от ястието.

Сложете месото от рак, скаридите и сос уорчестър, и оставете за още 45 минути. Преди сервиране се добавя още бамя на прах. Ястието се сервира с гарнитура от бял ориз.

Рецептата е предоставена от шеф Иван Манчев, в партньорство с Ariel.

Снимка: Thinkstock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай