Меню

Шведски кюфтенца със сос грейви

30 януари 2016 | 09:29 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
2 филии бял хляб, натрошен
½ чаша сметана за готвене
1 чаена лъжичка масло + 1 супена лъжичка
1 малка глава лук, нарязан на ситно
500 г смесена кайма
1 яйце
1 супена лъжица кафява захар
1 чаена лъжичка сол
¼ чаена лъжичка черен пипер
¼ чаена лъжичка смляно индийско орехче
¼ чаена лъжичка бахар
1/8 чаена лъжичка джинджифил
¼ чаша пилешки бульон, разтворен
3 супени лъжици брашно
2 чаши говежди бульон, разтворен
200 мл заквасена сметана
90 мин.

  • Порции: 8

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете хлебните трохи в купа заедно със течната готварска сметана. Оставете да престои малко, за да попие. През това време разтопете 1 лъжичка масло в тиган на среден огън. Запържете в него лука.

Извадете лука и го сложете в купа за смесване. Добавете каймата, яйцето, захарта, солта, пипера, индийското орехче, бахара и джинджифила. Омесете. Добавете и хлебните трохи, напоени в сметаната.

Разтопете и другата лъжичка масло в тиган. Оформете малки кюфтенца с ръце и ги подредете в тигана на разстояние. Оставете да се запържат леко за 5 минути. След това преместете кюфтенцата в намазнена тавичка, полейте ги с подготвения бульон. Покрийте с фолио и печете за около 40 минути.

За да направите соса:

Загрейте остатъците от мазнината и продуктите в тигана на котлона. Към тях прибавете брашното. Разбърквайте, докато се смесят и стане гладка смес. Добавете 2 чаши говежди бульон. Оставете да заври, след което оставете да покъкри за около 5 минути, за да се редуцира. Подправете със сол и пипер.

Сервирайте кюфтетата, полети със соса.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай