В тенджера на слаб огън загрейте бульона. 2 супени лъжици олио загрейте в голям тиган на висока температура. Запържете гъбите за около 3 минути. Извадете от тигана като изхвърлите течността от гъбите и оставете настрана.

В тигана добавете 1 супена лъжица зехтин и запържете в него шалота. Не дръжте много на огъня – най-много 1-2 минути. Добавете ориза като разбърквате непрекъснато за 2 минути. След като оризът поеме от мазнината, налейте виното и разбърквайте непрекъснато до пълното му абсорбиране. Добавете половината от бульона в ориза и разбъркайте.

Оставете да къкри, докато и бульонът се абсорбира. След това добавете другата половина от него. Отново бъркайте от време на време, докато оризът ври за около 20 минути.

Свалете ориза от огъня. Смесете с гъбите и разбъркайте с разтопеното масло, дивия лук, шалота и пармезана. Сервирайте подправено с пипер и сол.

Снимка: iStock

Опитайте още: