Меню

Баница със сирене за Игнажден

11 декември 2025 | 10:30 | Мария Василева
лесно
Добави в любими
Снимка: iStock
60 мин.

  • Порции: 10-12

Наближава Игнажден – денят, с който започват коледните празници. По традиция на Игнажден трапезата е постна, защото се намираме в коледните пости, но са възможни и изключения. Една вкусна класическа баница със сирене винаги събира семейството на масата и има своята роля в тържеството.

Опитайте нашата рецепта за баница със сирене за Игнажден (20 декември):

Продукти
Приготвяне
  1. Смесете яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко и содата.
  2. Намажете първата кора с олио, сложете плънка, навийте на руло или редете на пластове.
  3. Подредете в тава и залейте с малко олио или разтопено масло.
  4. Печете на 180 градуса за 30-35 минути. 
  5. * По желание залейте горещата баница с малко газирана вода за пухкавост.
  6. Да ви е сладко!

За Игнажден:

Игнажден е ден, в който се почита паметта на свети Игнатий Богоносец. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата коледна вечеря. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. 

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?